Sukob zbog rampe u Koromačnom

Da je dobra komunikacija uvijek temelj svega, pokazalo se na primjeru mjesta Koromačno u Istri. Ondje je, čini se, upravo nje nedostajalo, jer umalo nije došlo do fizičkoga sukoba između lokalnoga stanovništva i čelništva općine. I to zbog rampe.

Koromačno je najpoznatije po tvornici cementa

Nakon nekoliko godina prijepora lokalna zajednica s tvornicom je postignula zajednički jezik i mjesto je i turistički procvjetalo. Toliko da je sad općina odlučila rampom zabraniti ulazak u Koromačno svima osim stanovnicima. Da se spriječi prometni kaos.

– Pristup plažama, pristup trgovini nismo ograničili, to je još uvijek svima dostupno, samo je sad način drugačiji, a to je da se moraju parkirati 200-tinjak metara na ulazu u naselje i prošetati do prvih plaža – ističe načelnica općine Raša Glorija Paliska.

Prije nekoliko godina mještani su se uspješno usprotivili rampi. I tada, kao i sad nude druga rješenja.

– Parkirna mjesta, da se postavi znakove gdje treba parkirati, ne treba parkirati, a kad se stavi znak gdje ne treba parkirati ako nije moguće drugo, da se stave stupići ili betonski čunjevi. Načelnica Glorija u tri godine nije ništa poduzela – kaže Lino Dobrić.

Za komunalnoga redara bilo bi puno posla da ga se češće vidi, kažu stanovnici.

– Ja ga nikad nisam vidjela, ako on i postoji, ja ga osobno nisam vidjela, niti tu postoji kakav znak, niti postoji išta. Da, plan postoji, za parkiralište i regulaciju prometa, ali taj plan nikada nije izveden – rekla je Ljiljana Česnik iz Labina.

Prvo rampa da počne red, kaže neumoljivo načelnica. Onda će se razmišljati o daljnjim prometnim rješenjima.

Na koji će se način barke po naselju micati i drva po naselju, cjelokupno uređenje, za okućnice, parkiranje oko njih, parkiralište za plažu.

– Čim riješimo priobalna naselja nastavljamo tu dalje – kaže načelnica Paliska.

Oni najstariji, ujedno su i najmiroljubiviji. Njima sve veća gužva ne smeta.

– Meni ne smeta, čak i pod prozor moj parkiraju, ja nikad nisam rekao ništa, ne. Bolje tako nego da je pusto mjesto – smatra Remiđo Grgorinić iz Koromačnog.

Reda svakako mora biti, posebice kad je o prometu riječ, ponajprije zbog sigurnosti života. No, šaka o stol nikada nije izazvala pljesak. U ovome slučaju načelnica je ipak malo popustila. Karticu će za rampu dobiti i stanovnici okolnih mjesta koja Koromačnu gravitiraju, kaže. Ali, rampu će, ističe, svakako postaviti, piše HRT.

Z.G.