Sudeći po rezervacijama Istru očekuje izvrsna sezona - Budi se i jug Hrvatske

Što se očekivanja za nadolazeću sezonu tiče, u Istri se više ne uspoređuju s 2019. jer je tu godinu nadmašila lanjska. Na našem najvećem poluotoku booking za sezonu, ali i proljeće u velikom je porastu u odnosu na isto vrijeme prošle godine.

Nastave li rezervacije stizati ovakvim tempom, ova bi turistička godina u Istri mogla biti rekordna. Među razlozima zasigurno su ulazak u Schengen i uvođenje eura.

- Kao da je nekakva veća euforija, da su se ljudi vratili. Opet žele putovati. Vidimo da su se sa svih naših emitivnih tržišta povećale rezervacije - kaže Deniz Zembo, vlasnik hotela u Puli.

Raste i broj rezervacija za predsezonu. Zanimanje za travanj višestruko je veće u odnosu na isto razdoblje lani. Slično je i na sjeverozapadu Istre, u novigradskim hotelima.

- Trenutna predsezona nam je uglavnom fokusirana na sportske sadržaje, ali se pojačava pristizanje rezervacija za Uskrsne blagdane - dodaje voditelj Odnosa s javnošću Aminessa Matko Branković.

Još od početka siječnja u hotelima diljem Istre borave različite sportske skupine. U Medulinu neće biti praznoga hoda ni u nastavku godine. Direktor TZ Medulin Mihael Idžaković potvrđuje kako je booking za neke hotele porastao za čak 50 posto.

Iako su u Istri već prošle godine premašeni rezultati iz 2019., hoteli ih još nisu dostigli pa je ovogodišnji porast broja rezervacija očekivan. Zanimanje za kampove također raste, no manje jer oni su u cijeloj zemlji - već lani poslovali 10-ak posto bolje nego rekordne godine. Neki su i sada otvoreni.

- Kampirao sam u različitim zemljama, ali nigdje parcele nisu ovako prostrane. Uz to, imaju priključke za vodu, struju i kanalizaciju. Izvrsno - kaže Dieter iz Njemačke koji kampira u Kaželi.

Budi se i hrvatski jug

I dok malobrojni gosti uživaju u jednom dijelu kampa, drugi se obnavlja. Renoviraju se parcele i gradi novi 'beach bar'.

Uz Istru i Kvarner, polako se budi i hrvatski jug. Broj kongresnih putovanja u porastu je u cijeloj zemlji. Kada je o tržištima riječ, promjena nema u odnosu na lani. Najviše rezervacija stiže iz Njemačke, Austrije i Slovenije, a daleka tržišta, barem za sada - i dalje miruju, piše HRT.

I.G.