Sud u Španjolskoj odobrio pravo muškarcu da ulicom hoda gol

SVIJET - U Španjolskoj je javna golotinja legalna od 1988. te svatko može slobodno hodati gol ulicom, no neke regije uvele su vlastite zakone za reguliranje nudizma.

Španjolski visoki sud presudio je u korist muškarca koji je prije toga kažnjen jer je gol hodao ulicama grada u regiji Valencije. Potom je nag pokušao prisustvovati sudskom ročištu.

Alejandro Colomar (29) na sud je stigao samo u planinarskim cipelama prije nego što mu je naređeno da se odjene kako bi ušao u zgradu. Na suđenju je tvrdio da su novčane kazne koje su mu izrečene zbog golotinje prekršile njegovo pravo na ideološku slobodu.

Za Reuters je rekao da se u javnosti počeo skidati 2020. te da je dobio više podrške nego uvreda dok je hodao gol, iako su mu jednom prijetili nožem. Smatra da kazna nema smisla.

- Optužili su me za opsceni egzibicionizam što bi podrazumijevalo seksualnu namjeru, a to nema nikakve veze s onim što sam radio - izjavio je.

Javna golotinja u Španjolskoj je legalna od 1988. Svatko može hodati gol ulicom bez uhićenja, ali neke regije poput Valladolida i Barcelone uvele su vlastite zakone za reguliranje nudizma.

Viši regionalni sud odbio je žalbu na odluku nižeg suda o poništavanju novčanih kazni koje su mu izrečene zbog toga što je bio gol na ulicama Aldaije. Međutim, sud je priznao da postoji 'pravni vakuum' u španjolskom zakonu u vezi s golotinjom u javnosti. Aldaia nema zakon koji zabranjuje nudizam.

Sud u Valenciji presudio je da se Colomar "ograničio na to da ostane ili hoda gol u različito vrijeme u dvije različite ulice Aldaije", a njegovo ponašanje nije impliciralo "promjenu sigurnosti građana, mira ili javnog reda", narušavalo "sigurnost građana, mir ili javni red".

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

NOVA PRAVILA U SPLITU Nema hodanja u kupaćem, niti alkohola na javnim mjestima
S prvim danom ove godine u Splitu je na snagu stupila nova odluka o komunalnom redu, u kojoj su za prekršitelje propisane veće kazne pa se može očekivati da ovoga ljeta na ulicama neće biti turista u kupaćim kostimima jer im, ako ih ulovi komunalni redar, slijedi kazna