Sućuraj dobiva Interpretacijski centar ribarske baštine

SUĆURAJ - Svrha projekta 'Promicanje društvene dobrobiti i kulturne baštine u područjima ribarstva i akvakulture' je urediti trenutni prostor TZ-a Sućuraj u mjesto za interpretaciju svega vezanog uz ribarstvo.

Promicanje prirodne odnosno ribarske tradicije ključna je stvar želimo li sačuvati i potaknuti mlade na što ozbiljnije bavljenje ribarstvom. Tako ćemo sačuvati od zaborava taj od davnina poznati posao otočana, ljudi s mora.

Svi posjetitelji će kroz Interpretacijski centar imati mogućnost doživjeti uživo način na koji se ribari, kakvi se sve ulovi mogu vidjeti te koliko je bogato morsko dno u Jadranskom moru, piše Pokret otoka.

Svi posjetitelji centra pored prezentacijske stavke imat će QR kod preko kojega će moći pročitati na pametnom uređaju sve o izloženom predmetu. Prezentacija tradicije, baštine kao takve preko pametnih uređaja je inovativnost kako u kulturološkom tako i u tradicijskom smislu. QR kod će biti osposobljen i za osobe s invaliditetom.

Upravni odbor FLAG-a Škoji odabrao je u studenom 2022. dva projekta za dodjelu potpore u iznosu od 79.882,20 eura u okviru natječaja FLAG-a Škoji za Mjeru 2.1 'Promicanje društvene dobrobiti i kulturne baštine u područjima ribarstva i akvakulture'.

Jedan od odabranih projekata je i projekt 'Interpretacijski centar ribarske baštine Sućuraj' kojem je dodijeljeno 23.233,92 eura za provedbu projekta.

Svrha projekta je urediti trenutni prostor Turističke zajednice Sućuraj u prostor koji će služiti za interpretaciju svega vezanog uz ribarstvo. Interpretacijski centar ribarstva Sućuraj je centar koji će svojim sadržajem omogućiti svim naraštajima da se upoznaju sa stoljetnom tradicijom ribarstva.

Centar je ujedno i multifunkcionalan te će poslužiti i za organiziranje raznih manifestacija u svrhu promicanja ribarstava.

Centar ribarstva namijenjen je svim stanovnicima Sućurja, otoka Hvara, kao i njihovim posjetiteljima. Izravno će se uključiti prvenstveno ribari općine Sućuraj. Oni će svojim iskustvom i znanjem doprinijeti samom istraživanju i postavljanju sadržaja centra.

Promicanje baštine ribarstva je vrlo zanimljiva tema za posjetitelje i turiste koji dolaze u Hrvatsku, te će centar proširiti turističku ponudu Dalmacije.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

U Sumartinu počela izgradnja Interpretacijskog centra ribarstva posvećenog jednom od najvećih hrvatskih izumitelja
Početkom siječnja ove godine na otoku Braču započela je izgradnja Interpretacijskog centra ribarstva posvećenom jednom od najvećih hrvatskih izumitelja, i svakako jednom od najviše priznatih hrvatskih izumitelja u svijetu, Mariju Puratiću. Čovjek čiji je izum promijenio svijet ribarstva, zbog čega…