SUBRENUM Tradicionalni koncert FDK povodom dana Grada Omiša

OMIŠ - Povodom blagdana sv. Ivana Nepomuka, zaštitnika Grada Omiša, Festival dalmatinskih klapa Omiš organizira tradicionalni koncert na Trgu dr. Franje Tuđmana (ispod žižule). Na koncertu, koji se održava u subotu 13. svibnja u 20.15 sati, će nastupiti muška klapa Subrenum iz Župe Dubrovačke, višestruki sudionici završnih večeri omiškog Festivala. Koncert će upotpuniti i domaća ženska klapa Mirabela CZK.

Važno je napomenuti i da će se na koncertu prikupljati donacije, u svrhu liječenja Omišanina Damira Koševića.

Priča o klapi Subrenum, kojoj ime potječe od starog naziva za Župu Dubrovačku "sub brenum", i njenim članovima istinskim promicateljima klapske pjesme započela je 1992. godine. Od osnutka do danas, njegujući autohtonu nacionalnu baštinu u izričaju kroz vokalnu klapsku izvedbu i višeglasnu acapella interpretaciju, Subrenum zauzima sam vrh klapske scene.

Promiču tradicionalno glazbeno nasljeđe kao segment autohtone kulturne baštine Župe dubrovačke, Dubrovačko-neretvanske županije, Dalmacije i cjelokupne Hrvatske. Dosljednost i kvalitetu dokazuju brojnim nastupima na festivalima, smotrama, susretima i prezentacijama u zemlji i svijetu, osvojenim odličjima i priznanjima, te objavljenim nosačima zvuka. Ukupno četiri, a upravo je u pripremi i peti album.

Ovi su entuzijasti i zaljubljenici u dalmatinsku pjesmu osim a capella izvedbi, odlučili u svoj repertoar dodati i instrumentalnu pratnju (mandolina, mandola, gitara i bas/kontrabas), te su na taj način nastavili njegovati tradiciju i karakteristične glazbene oblike dubrovačkog kraja. Uz brojne nastupe diljem Hrvatske, gostovali su u SAD, Rusiji, Italiji, Sloveniji, Belgiji, Austriji, Českoj, Njemačkoj, svugdje uspješno predstavljajući ljepotu izvorne dalmatinske i dubrovačke pjesme.

Dobitnici su brojnih međunarodnih nagrada od kojih izdvajamo: zlato na 13. Međunarodnom festivalu zborskog pjevanja u Veroni, zlato u kategoriji malih zborova na 16. Međunarodnom festivalu adventskih i božićnih pjesama u Pragu, četiri zlatna odličja s 3. Međunarodnog folklornog festivala glazbe i plesa Interfolk u Sankt Petersburgu.

Na Trgu „ispod žižule“ klapa Subrenum predstavit će dio svog bogatog glazbenog repertoara na radost omiške publike kojoj se vraća nakon sedam godina odsustva.

Napomena: U slučaju lošeg vremena, koncert će se održati u kongresnoj dvorani hotela Plaža.

Mijo Stanić