Stvaraju se bolji uvjeti za uspješniji razvoj akvakulture u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

STON – U Stonu je nedavno održan sastanak na temu daljnjih aktivnosti u školjkarstvu u Malostonskom zaljevu, izgradnji riva kao značajnih segmenata proizvodnog procesa u akvakulturi te statusu lokalnih akcijskih grupa u ribarstvu – FLAG-ova te o procesu programiranja EU fonda za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu u financijskoj perspektivi 2021-2027.

Sastanku su nazočili Ante Mišura, ravnatelj Uprave za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede te Irena Jahutka, načelnica sektora za upravljanje EU fondovima u ribarstvu sa suradnicima, Vedran Antunica, načelnik općine Ston, Ivo Klaić, pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo i more Dubrovačko-neretvanske županije, Melanija Milić, ravnateljica Regionalne agencije DUNEA, Mato Oberan, predsjednik Ceha za ribarstvo i marikulturu Obrtničke komore Dubrovnik i voditelj FLAGA Južni Jadran te Marija Radić, predsjednica Udruge Stonski školjkari.

Na sastanku su prezentirane dosadašnje aktivnosti FLAGA-a te je izloženo stanje marikulture u Malostonskom zaljevu. Opća ocjena sudionika je da je područje korištenja Malostonskog zaljeva putem koncesija u okviru zakonske regulative izuzetno kvalitetno uspostavljeno, osobito u posljednjih nekoliko godina otkad su navedeni poslovi u nadležnosti Županije. Sudionici sastanka suglasni su da je potrebno usmjeriti daljnje aktivnosti na izgradnju pristališnih mjesta s operativnim obalama i zonama za obradu marikulture. S obzirom da je Dubrovačko-neretvanska županija uvrstila navedena područja u Županijski prostorni plan, stekli su se preduvjeti za izgradnju i realizaciju istih. U tu svrhu predstavnici Ministarstva poljoprivrede, iskazali su potporu financiranja ovih projekata te podršku Županiji, općini Ston i Dubrovačko primorje pri realizaciji ovog značajnog dijela razvoja akvakulture.

Posebno je istaknuta i potreba za izmjenom Uredbe kako bi se stekli zakonski preduvjeti osnivanja nove Lokalne akcijske grupe u ribarstvu, FLAG-a, koji bi djelovao na područjima Dubrovačko-neretvanske županije koja nisu pokrivena, a imaju potencijale i potrebe za razvoj ribarstva za što se mogu koristiti značajna sredstava iz fondova EU. S obzirom da DNŽ obuhvaća područja koja su različita po svojim razvojnim obilježjima, te potencijalima i potrebama u razvoju ribarstva i akvakulture osnivanjem novog FLAGA postiglo bi se uspješnije i učinkovitije djelovanje na terenu u skladu sa specifičnim potrebama lokalnih zajednica.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede potvrdili su da je FLAG Južni Jadran, koji djeluje na području 11 jedinica lokalne samouprave u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, među najučinkovitijim u Republici Hrvatskoj i u visokoj je fazi realizacije projekata te da upravo ovakav pristup lokalnom razvoju po vodstvom zajednice rezultira boljom poslovnom povezanošću, kvalitetnijom komunikacijom i lakšim usuglašavanjem razvojnih ciljeva i mjera, učinkovitom pripremom i provedbom projekata koji najbolje odgovaraju specifičnostima područja svakog FLAG-a.

Brojne aktivnosti u koordinaciji nadležnih tijela, u suradnji s uzgajivačima imaju za cilj očuvanje ovog iznimnog prirodnog resursa te daljnju zaštitu Malostonske kamenice koja je potvrđena oznakom izvornosti, s obzirom da ova djelatnost predstavlja spoj tradicije, povijesnog naslijeđa i gospodarske održivosti žiteljima tog područja. U svrhu kvalitetnog usmjeravanja aktivnosti marikulture s osobitim naglaskom na održivosti, Županija je izradila Studiju procjene stanja marikulture u Malostonskom zaljevu kako bi daljnji razvoj bio u potpunosti u skladu sa održivosti prirodnih resursa.

I.B.