Studija pokazala da je asteroid uništio dinosaure na njihovu vrhuncu

Doba dinosaura završilo je kataklizmom jednog proljetnog dana prije 66 milijuna godina kada je asteroid širok 12 kilometara udario u meksički poluotok Yucatan, izazvavši izumiranje tih iznimnih zvijeri i oko tri četvrtine vrsta na Zemlji.

No, jesu li dinosauri, s usporavanjem diverzifikacije i stope evolucije, već bili na ‘odlasku’, kao što misle neki znanstvenici? Odgovor je definitivno “ne”, prema novoj studiji koja je izradila modele hranidbenih lanaca i ekoloških staništa u Sjevernoj Americi, dijelu svijeta koji ima najbolje fosilne ‘zapise’ iz tog vremena.

Znanstvenici su promatrali razdoblje koje obuhvaća 18 milijuna godina prije udara asteroida koji je završio razdoblje krede i 4 milijuna godina nakon toga na početku paleogena, kada su sisavci potvrdili svoju dominaciju nakon izumiranja dinosaura – osim njihove ptičje loze.

Na temelju više od 1600 fosila rekonstruirali su hranidbene lance i staništa koja su preferirali kopneni i slatkovodni kralješnjaci. Među njima su bili oni poput divovskog mesojeda T. rexa, triceratopsa s tri roga, ankilosaura, krokodila, kornjača, žaba, riba i raznih malih sisavaca koji su živjeli ispod nogu dinosaura.

Dinosauri su živjeli u stabilnim ekološkim nišama za koje su bili dobro prilagođeni, otkrili su znanstvenici.

- Drugim riječima, dinosauri su uništeni na svom vrhuncu - rekao je ekolog Jorge García-Giron sa Sveučilišta Oulu u Finskoj i Sveučilišta Leon u Španjolskoj, vodeći autor istraživanja objavljenog u časopisu Science Advances.

- Sisavci su tada počeli postavljati temelje za svoj kasniji uspon, diverzificirajući svoje ekološke niše i razvijajući raznovrsniju prehranu, ponašanje i toleranciju na klimu - dodao je García-Giron.

Dinosauri su se nastavili razvijati i prilagođavati tijekom sumraka svoje vladavine Zemljom, s pojavom novih vrsta i nestajanjem starih, pokazalo je istraživanje.

Neki od velikih biljojeda poput rogatih i pačjih dinosaura zamijenjeni su većim brojem vrsta biljojeda srednje veličine.

Neka prethodna istraživanja sugeriraju da se bioraznolikost dinosaura smanjila znatno prije udara asteroida, na temelju fosilnih zapisa raznih obitelji dinosaura.

- Postojala je ta zabrinjavajuća pomisao da su dinosauri ionako bili na odlasku, s obzirom na dugu silaznu liniju, kada ih je asteroid riješio njihova jada - rekao je paleontolog i koautor studije Steve Brusatte sa Sveučilišta u Edinburghu.

- Sad možemo sa sigurnošću reći: dinosauri su u snazi, sa stabilnim ekosustavima, sve dok ih asteroid iznenada nije ubio.

Činjenica da su dinosauri bili tako dobro prilagođeni svojoj klimi i okolišu možda ih je uništila.

- Kad je asteroid udario, nastao je kaos i dinosauri se nisu mogli nositi s iznenadnom promjenom svijeta na koji su tako navikli - rekao je Brusatte.

- Naša studija sugerira da je vjerojatno međusobno djelovanje mnogih drugih ekoloških značajki, uključujući veličinu tijela, prehranu, ponašanje i plastičnost ekosustava, pripremilo određene manje životinje za bolje preživljavanje nakon udara asteroida - rekao je paleontolog i koautor studije Alfio Alessandro Chiarenza sa Sveučilišta u Vigu u Španjolskoj.

Sisavci prije asteroida uključivali su sada izumrlu skupinu nalik glodavcima zvanu multituberkulati, kao i rođake današnjih tobolčara i današnjih plodvaša.

Nakon masovnog izumiranja pojavili su se novi sisavci, uključujući mnoge prave plodvaše – skupinu koja rađa dobro razvijene mlade, a koja obuhvaća većinu današnjih sisavaca od kitova do šišmiša i od afričkog mravojeda do čovjeka.

Veličina tijela post-apokaliptičnih sisavaca brzo je rasla kao i ekološka raznolikost.

- Sisavci i dinosauri imaju istu priču o podrijetlu – oboje su nastali i počeli se diverzificirati još u razdoblju trijasa, prije oko 230 milijuna godina, na superkontinentu Pangea - rekao je Brusatte.

- Odatle su otišli svojim putevima, dinosauri su postajali golemi, a sisavci prema manjim veličinama u njihovoj sjeni - dodao je Brusatte.

- Ali njihove sudbine zauvijek su isprepletene. Sisavci su bili tamo kad je asteroid udario. Uspjeli su preživjeti. Imali smo pretke koji su zurili u asteroid - zaključio je, prenosi N1.

Hina