Stručnjakinja s Ruđera identificirala meduze koje uzrokuju opekline kod Zadra

Nakon što je Morski HR prenio vijest o neidentificiranoj vrsti meduze koja je uzrokovala opekline nekoliko kupača uz obalu Zadra, javila nam se dr. Tjaša Kogovšek iz Centra za morska istraživanja pri Institutu Ruđer Bošković u Rovinju.

- U našoj aplikaciji Crafting the sea koju smo objavili 16. kolovoza 2023. ( https://play.google.com/store/apps/details... ili https://apps.apple.com/us/app/crafting-the-sea/id6449091478), putem koje nam građani dojavljuju zapažanja želatinoznih organizma, zaprimili smo dojavu o meduzi obrubnjaka vrste Olindias muelleri. Više dojava sa slične lokacije zaprimili smo već prošle godine u 7 te 8 mjesecu. To je zapravo sezona kad se javljaju meduze ove vrste.

Meduza je prozirna sa promjerom klobuka 4 do 6 cm. Ima 4 radijalna kanala sa žuto-narančastim ili crvenkastim spolnim žlijezdama po cijeloj dužini. Na rubu zvona nalaze se 2 niza tentakula, crvenkasti ili žuti primarni tentakuli s ljepljivim jastučićima i tamniji sekundarni tentakuli. Danju boravi na morskoj travi ili makroalgama, a nakon zalaska sunca postaje aktivna i pliva u vodenom stupcu.

Može se promatrati u toplijem dijelu godine u plitkim zatvorenim uvalama s gustim livadama na morskom dnu. Ubraja  se među 4 meduze koje najčešće uzrokuju opekotine u Sredozemnom moru.

Bez foto/video materijala, teško bismo potvrdili, ali pretpostavljamo da su se kupači susreli baš s to vrsto meduze - pojašnjava dr. Tjaša Kogovšek za Morski HR.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Kupače u Zadru opekle meduze - Plaža ubrzo ispražnjena
Neke vrste meduza nisi najbolji prijatelji kupača, jer ostavljaju trag opekotine na njihovoj koži. Dogodilo se to prije dva dana i kupačima na početku zadarskog kupališta Diklo. Ispekle su ih meduze po tijelu, neke i po licu jer ih je zapljusnuo val. Plaža je, kaže sugovornica portala 057.