Stručnjak s Instituta Ruđer Bošković: "Vransko jezero umire!"

- Vransko jezero je jezero koje umire. To ne možemo zaustaviti. Jedino da otvorimo pipu i da sipamo hektolitre vode svaki dan - rekao je za N1 dr.sc. Sandi Orlić.

Jedno od najpoznatijih hrvatskih jezera prema njemu tako - umire!

- Jezera su relativno zatvoreni sustavi. Ako uspoređujete jezera i mora, jezera zauzimaju jako malo površine, ali imaju veliki značaj. Osim za rekreaciju, predstavljaju izvore pitke vode i izvore za poljoprivredu. Mi ih iskorištavamo i kako ih iskorištavate, tako dolazi do velikih promjena u njima i te promjene se vide. Jezero kao što je Vransko je podložnije utjecaju ljudi. Jezera stare, a kako unosimo sve više otpadnih tvari i ne čistimo ih dovoljno, cijela flora se mijenja.

Starenje zvuči čudno, ali nije vezano uz pravo starenje. Stare na način da se kompletna flora mijenja. Ako alge preuzimaju glavnu ulogu u procesima koji se događaju, dogodit će se to da će jezera umirati. Količine alge će trebati sve više hrane, ubijat će sve ostale procese i jezera će postati sve zelenija i otrovnija. Vransko jezero je jezero koje umire - tvrdi dr.sc. Orlić.

Foto: Screenshot/YouTube

J.T.

PROČITAJTE JOŠ:

Vransko jezero i ušće Neretve – Zaštićena močvarna područja uz Jadran | | Morski HR
Svake godine, 2. veljače diljem svijeta obilježava se Svjetski dan vlažnih staništa! Ove godine obilježava se i jubilarna pedeseta godišnjica od potpisivanja popularno zvane “Ramsarske konvencije