Stručnjak pojasnio: Morske kornjače ne napadaju, ako vas je ugrizla, branila se!

Morska kornjača, glavata želva, u plićaku na plaži otoka Čiova ugrizla je kupačicu za leđa i ostavila crveni trag promjera desetak centimetara. Napadi morske kornjače u Jadranu vrlo su rijetki, a razlog je samoobrana što je i ovdje bio slučaj.

Morska kornjača samo se branila se od ljudskog dodira. Plivala je blizu kopna, što je bilo dovoljno ovim plivačima da je pokušaju dovući u plićak.

- Ni u jednom slučaju nije došlo do samovoljnog napada glavate želve kao što je informacija u javnosti. Zapravo je ona bila u moru kad su je pokušali dodirivati - rekao je za HRT Draško Holcer, viši kustos, Hrvatski prirodoslovni muzej Zagreb.

- Morske kornjače nisu agresivne i ne stupaju u interakciju ni sa drugim životnima ni sa ljudima, kad je vrijeme parenja s drugom kornjačama. Ovo što vidimo zadnjih dana je trenutak kad je bila ugrožena i došlo je do reakcije - rekla je Tina Belaj, Oporavilište za morske kornjače Plavi svijet, Veli Lošinj.

Oporavilište za morske kornjače u Malom Lošinju - Posljednja nada za zaštićene gmazove
Jadranski web portal

- Vidljivo je da je ljudi maltretiraju. Životinja se bori da dođe do zraka, okreće se na leđa i isto tako pokušava ugristi - istaknuo je Holcer.

Glavata želva je najbrojnija vrsta u Jadranu i to joj je najomiljenije stanište. Njen oklop prekriva gotovo cijelo tijelo i sve unutrašnje organe.

- Ako je opazite, zadržite distancu, nemojte plivati s njom, nemojte ugroziti sebe radi fotografije. Najvažnije je da životinja bude sigurna i da tako bude za obje strane - rekao je Holcer.

Ova želva po svemu sudeći nije ozlijeđena. Uspjela je pobjeći u svoj plavi svijet.

- Nadam se kako pliva i roni, najčešće ozljede su od ribolovnih alata, mreže su za njih posebno pogubne. Kad se sunčaju, mogu ozlijediti leđa i oklop - rekla je Belaj.

Morske kornjače u Hrvatskoj su zaštićene zakonom kao i brojnim međunarodnim konvencijama. Strogo je zabranjen svaki namjerni izlov, uništavanje, uznemiravanje ili trgovina ovim vrstama. Za ubijanje glavatih želvi predviđene su visoke novčane kazne.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO: OVAKO TREBA Kad je vidio želvu, zaustavio gliser da je ne uznemirava
Lijep primjer stiže nam sa sjevernog Jadrana. Slovenski gost je krenuo brodicom iz Pule i negdje po sredini Kvarnera uočio prekrasnog domaćina, pa ugasio motor. Glavata želva, izišla je na par trenutaka uhvatiti malo lipanjskog sunca i zraka, nakon čega je u miru zaronila natrag u svoje dubine. -…
Trebaju li turisti prije penjanja na planinu u šlapama ili isplovljavanja pred oluju polagati test inteligencije?
Prije nego krenem pisati o temi koju ste zakačili u naslovu, ajmo najprije riješiti ovu naslovnu fotografiju, koja je zapravo niz piktograma. Čak i ta riječ mnogima u današnje vrijeme ne znači ništa, kao što im puno toga ne znači ništa, jer se obrazovanje, edukacija, a pogotovo čitanje, srozalo na