STRUČNJACI ZA KITOVE: “Ako vidite orku, ne ulazite u more“

Stručnjaci za kitove preporučuju da ne ulazite u more ako vidite kita ubojicu. Orke mogu biti opasni lovci i nije rijetkost da napadaju brodove.

Ako vidite orku, pokušajte se držati na udaljenosti i ugasite motor, kažu stručnjaci za kitove. Orke neprestano napadaju jedrilice, a nitko nije siguran zašto, prenosi Insider.

U posljednje tri godine zabilježeno je na stotine interakcija čamaca i orki uz obale Portugala, Španjolske i Maroka, uključujući napade u kojima životinje opetovano udaraju u jedrilicu i uzrokuju štetu. Bio je čak i jedan incident kada su kitovi ubojice uspjeli potopiti jedrilicu.

Poplava orkinih zasjeda potaknula je nautičare i znanstvenike da 'stave glave na kup' i osmisle smjernice za postupanje u slučaju napada kitova ubojica.

Što učiniti tijekom susreta s orkom?

Stručnjaci kažu da ako vidite ove kitove u svojoj blizini, nikada ne biste trebali ući u more.

- Ono što uvijek sugeriram javnosti jest da ne samo kitovi, nego čak ni mali dupini, nisu dobro društvo za ljude u moru - rekla je za Ada Natoli, profesorica na Sveučilištu Zayed Abu Dhabi i osnivačica UAE Projektne inicijative za dupine.

Nikada nemojte plivati s tim životinjama jer su mnogo veće od nas, poručuje.

- Možete ih promatrati s plovila, ali se suzdržite od plivanja s njima - dodala je.

Srećom, nikada u divljini nije zabilježen smrtonosni napad orke na čovjeka, rekla je Natoli. One imaju raznoliku ishranu koja se sastoji od tuljana, morskih lavova, riba, pingvina i drugih kitova, ali nikada nisu pokazale apetit za ljude.

Ipak, ovi sisavci mogu biti vrlo opasni, ne samo zbog svoje veličine, već i zbog nevjerojatnih lovačkih sposobnosti. Natoli je također istaknula da se treba držati na udaljenosti od oko 50 do 100 metara i ugasiti motor ili, u najmanju ruku, usporiti.

- Pokušajte im ne prilaziti sprijeda ili s leđa - upozorava. Nemojte se iznenaditi ako se usudi približiti jer se radi o znatiželjnim životinjama, dodaje.

Njeni savjeti u skladu su sa smjernicama koje je objavila Groupo Trabajo Orca Atlantica (GTOA) - radna skupina za atlantske orke - u suradnji između nautičara i znanstvenika.

Prema američkoj Nacionalnoj upravi za oceane i atmosferu, orke obitavaju u svim oceanima svijeta. I zbog toga, viđenja mogu biti relativno rijetka ili uobičajena, ovisno o tome gdje se nalazite.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Zbog pojave orki ne preporuča se plivati u moru
Iako se orke uglavnom sreću u hladnijim morima, ponekad se pojave i u toplijim. Nedavno su dvije jedinke odlučile posjetiti Bliski istok. Kitovi ubojice predstavljaju malu prijetnju ljudima, međutim plivači se pozivaju da se ne približavaju ovim životinjama i da se ne bave ostalim aktiv…
Orke slomile kormilo na jedrilici - i ne prvi put!
Nedavno su u Gibraltarskom tjesnacu orke onesposobile jedrilicu tako što su joj slomile kormilo. Orke ovdje godinama napadaju pa se jedriličarima preporuča da se udalje kada ih vide. Posada jedrilice uputila je poziv u pomoć početkom tjedna u kojem je dojavila da su napadnuti od tri orke t…
VIDEO Dronom snimljen napad orki na sive kitove!
Video snimak prikazuje borbu 30 orki i dva siva kita - ovo je prvi puta da je dokumentiran napad kitova ubojica na odrasle jedinke sivih kitova. Napad je trajao pet sati, a orke su odustale tek kada su sivi kitovi stigli do plićeg mora. Do sada su