Stručnjaci podvodne arheologije iz Poljske i Australije sljedeći tjedan u Zadru

ZADAR - U Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju u Zadru u četvrtak, 25. svibnja, održat će se javna predavanja gostujućih stručnjaka podvodnih arheologa iz Poljske i Australije.

U četvrtak, 25. svibnja 2023. godine u 12:00 sati, u učionici Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, održat će se javna predavanja gostujućih stručnjaka podvodnih arheologa iz Poljske i Australije.

Osnovni cilj predavanja je senzibilizirati građanstvo o važnosti očuvanja kulturne baštine - prije svega educirati i uključiti lokalnu zajednicu u sustav zaštite podvodne arheološke baštine.

Pawel Litwinienko i Krzysztof Kurzyk održat će predavanje pod naziva Podvodna arheologija u Nacionalnom pomorskom muzeju u Gdańsku - nedavna istraživanja‘.

Projekt sufinancira poljsko Ministarstvo kulture i nacionalne baštine u okviru okviru programa Inspiring culture.

Kao poseban gost MCPA Zadar, dr.sc. Andrew Viduka, pomoćnik ravnatelja za podvodnu kulturnu baštinu u federalnoj vladi Australije, održat će predavanje pod nazivom Javni angažman, arheologija zajednice i upravljanje podvodnom kulturnom baštinom: studija slučaja iz Australije.

Andrew Viduka, osnivač i ravnatelj GIRT - Gathering Information via Recreational and Technical Scientific Divers, pridružit će MCPA Zadar arheolozima u programu monitoringa zaštićenih arheoloških lokacija.

B.K.