Stručna studija integralne zaštite i revitalizacije povijesnih naselja u krajolicima otoka Korčule i Mljeta

KORČULA/MLJET – Regionalna agencija DUNEA poziva zainteresiranu javnost na radionice u sklopu izrade Stručne studije integralne zaštite i revitalizacije povijesnih naselja u krajolicima otoka Korčule i Mljeta.

Radionice će se održati:

– u utorak, 15.2.2022.u domu kulture u Babinom polju s početkom u 13 sati

– u srijedu, 16.2.2022.u gradskoj vijećnici grada Korčule s početkom u 9:30 sati i u općinskoj vijećnici općine Vela Luka s početkom u 12:30.

Predstavnice Regionalne agencije predstavit će transnacionalnu strategiju za cjelogodišnji održivi i odgovorni turizam u mediteranskim otočnim odredištima izrađenu kroz projekt WINTER MED, kao i ciljeve i očekivane rezultate projekta. Predstavnici stručnog izrađivača studije, tvrtke ASK Atelier d.o.o, prezentirat će Studiju s naglaskom na identifikaciju kulturno – povijesnih cjelina, graditeljskog nasljeđa te krajolika otoka Korčule i Mljeta radi podizanja svijesti javnosti o njihovim vrijednostima.

Također, bit će predstavljeno postojeće stanje i analiza dvaju naselja – Žrnova (Postrane) na otoku Korčuli te Korita na otoku Mljetu – koja su među šest pilot područja WINTER MED projekta. Nakon prezentacije svi se mogu priključiti diskusiji o viziji razvoja naselja te potrebi kvalitetne obnove i nove gradnje na otocima koja su pod sve većim pritiscima razvoja gospodarstva i neodrživog turizma.

Zbog ograničenog broja sudionika, molimo da sudjelovanje na radionici potvrdite na e-mail iprce@dunea.hr, najkasnije do ponedjeljka 14.02.2022. godine u 12 sati.

Podsjetimo, cilj projekta WINTER MED je promicanje održivog i odgovornog cjelogodišnjeg turizma na otocima na području Mediterana uz istodobno očuvanje i valorizaciju kulturne i prirodne baštine. Nositelj projekta je Udruženje toskanskih regija, a Regionalna agencija DUNEA jedan je od devet projektnih partnera. Ukupna vrijednost projekta WINTER MED je 2 milijuna i 650 tisuća eura, a 85% bespovratnih sredstava osigurano je kroz Europski fond za regionalni razvoj.

I.B.