Streljana zadarske policije nosi ime hrvatskog redarstvenika Ivice Kapetanovića

ZADAR - U spomen na pripadnika Specijalne jedinice policije Poskoci, svečano je otkrivena spomen ploča na objektu streljane.

U Policijskom centru „Franko Lisica“, u sjedištu Policijske uprave zadarske otkrivena je spomen ploča na objektu streljane koja će nositi ime „Streljana hrvatskog redarstvenika Ivice Kapetanovića“ u spomen na preminulog instruktora specijalističke obuke u jedinici Specijalnoj jedinici policije.

Ivica Kapetanović, Prvi hrvatski redarstvenik i pripadnik Specijalne jedinice policije Poskoci, bio je djelatnik Ministarstva unutarnjih poslova Policijske uprave zadarske od 05.08.1990. godine do 21.01.1997. godine kada mu je prestala služba zbog odlaska u invalidsku mirovinu.

Sudjelovao je u Domovinskom ratu i neposrednoj obrani suvereniteta Republike Hrvatske, u svojstvu aktivnog pripadnika Specijalne jedinice policije Poskoci,  raspoređenog na radno mjesto policijski službenik – instruktor specijalističke obuke u Specijalnoj jedinici policije.

Prije 30 godina na Velebitu, tijekom Vojno-redarstvene akcije „Maslenica 93“, kao pripadnik Specijalna jedinice policije Poskoci teško je ranjen.
Zbog svog iznimnog doprinosa je odlikovan Spomenicom domovinskog rata, Red Hrvatskog križa i Spomenicom domovinske zahvalnosti.

Spomen ploču, u nazočnosti članova obitelji,  načelnika policijske uprave Antona Dražine sa suradnicima, zapovjednika postrojbe Đure Župana i Nikole Šindije, te mnogobrojnih pripadnika „Poskoka“, suboraca i prijatelja, otkrile su kćeri preminulog hrvatskog redarstvenika.

Uloga postrojbi Specijalne policije u bitci za Velebit u Vojno-redarstvenoj operaciji Maslenica

Vojno-redarstvena operacija Maslenica je oslobodilačka operacija Hrvatske vojske i Hrvatske policije, uglavnom Specijalne policije, koja je započela 22. siječnja 1993. godine u 07,05 sati.

Polaganjem vijenaca i budnicom počelo obilježavanje 30. obljetnice VRO Maslenica
U Zadru se danas održava središnja svečanost u povodu 30. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica. Bila je to prva oslobodilačka akcija hrvatskih vojnih i policijskih snaga, nakon koje su ponovno prometno povezani sjever i jug Hrvatske. Maslenica je po mnogočemu bila prekretnica i j…

Operacija je prekretnica u oslobođenju cijele Hrvatske, a uspješnost akcije  bila je temeljena na dostignutoj spremnosti i sposobnosti Hrvatske vojske te Specijalne policije u izvođenju borbenih djelovanja.


Foto: PU zadarska

Uporaba Specijalnih jedinica policije na Velebitskom ratištu, na teško prohodnom i vrletnom terenu,  pokazala se jednom od strateški  ključnih  odluka tijekom Domovinskog rata. Unutarnja organizacija specijalaca, dobra uvježbanost, psihofizičke sposobnosti  i prije svega izdržljivost i permanentna spremnost na brzi manevar, bili su bitan oslonac Oružanim snagama RH u svim kasnijim operacijama. Imati Velebit je strateški značilo gledati neprijatelja sa visine, bolje ga sa takve pozicije upoznati i onda ga pomesti.

Foto: PU zadarska

I.G.