Stravičan požar na Cipru – nakon 48 sati konačno stavljen pod kontrolu, poginula 4 radnika

Najgori požar u povijesti ove mediteranske otočne zemlje odnio je 4 života te je spalio više od 50 četvornih kilometara površine. Nakon 48 sati borbe konačno je stavljen pod kontrolu.

Požar je izbio u subotu poslijepodne u blizini  sela Arakapas pokraj Limassola, a gašenje je bilo otežano zbog vrućine i jakih vjetrova, koji su proširili vatru na još 6 lokacija. Poginula su četiri egipatska radnika koji su pokušali pobjeći naletu vatre. Uništeni su deseci kuća, farme i drugi privatni posjedi te je evakuirano 10 sela, piše The Guardian.

– Sve je izgledalo kao noćna mora i pravi pakao. Prizor sela okruženog vatrom, strašno – kazao je 45-godišnji iz zaselka Arakapasa.

Izgorjelo je više od 50 četvornih kilometara guste šume, a među njima i višestoljetna stabla maslina.

– Ovo je tragedija – napisao je na twitteru predsjednik Cipra Nicos Anastasiades, opisujući požar najgorim dosad otkako je taj otok 1974. godine podijeljen na grčki i turski dio.

Priveden je 67-godišnji muškarac za kojeg se sumnja da je nenamjerno izazvao požar blizu sela Arakapas. U gašenju požara pomogli su kanaderi koji su stigli iz Izraela i Grčke te britanske snage smještene u dvije baze na otoku.

K.B.