VIDEO Strašne bujice pustoše sjeveroistočnu obalu Australije!

Posljedice prohujalog ciklona Jasper su strašne. Voda nosi sve pred sobom, bilježe se rekordne poplave u regiji tik dok Koraljnog mora, ali istodobno, i pomalo ironično, i izrazito opasna nestašica vode.

Ceste su zakrčene i gotovo neupotrebljive, regularni kanali napajanja pitkom vodom blokirani i situacija je zaista alarmantna. Stotine su kućanstava bez električne energije, ceste većinom zatvorene, željeznički promet ne postoji.. Posvuda vladaju bujice i provode se hitne evakuacije najugroženijih građana. A takvih je na tisuće.

Foto:Google maps

Grad Cairns na sjeveroistoku zemlje sada je zapravo otok okružen podivljalom vodom, a aerodromi u najugroženijim dijelovima regije po svoj će prilici biti zatvoreni.

- Stanje je sve teže i teže. Preko noći su pale tolike količine oborina koje ne pamtimo, a prema prognozama kiša će nastaviti padati i dalje. Promet gotovo da i ne postoji, a uskoro ćemo zatvoriti i zračnu luku. Ovakve poplave nismo imali od 1977., izjavio je Steven Miles, premijer savezne države Queensland.

J.T.