Stranci bacili oko na hrvatska zemljišta - Posebno ih zanima jedna obalna regija

Početkom iduće godine istječe moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima, odnosno građanima drugih članica Europske unije. Poljoprivredna zemljišta u Hrvatskoj i dalje su među najjeftinijima u Europskoj uniji.

U Hrvatskoj se hektar obradivog zemljišta prodaje po cijeni od 3400 eura, dok je u Sloveniji ta cifra daleko veća - čak 20 tisuća eura, rekao je u razgovoru za N1 stručnjak za nekretnine Sanjin Rastovac napominjući da će od 1. srpnja iduće godine strane korporacije moći kupovati hrvatska poljoprivredna zemljišta bez ograničenja.

-Postoji interes stranaca, najviše većih korporacija. Našim ljudima nije isplativo imati malu količinu zemlje i obrađivati je bez subvencija - navodi Rastovac dodajući da će veliki interes biti za solarnu energiju, pogotovo u Zagori, te u Slavoniji zbog agrikulture i poljoprivrede.

No strancima je za "oko" posebno zapala jedna obalna regija.

-Dolazi nam euro i ulazimo u Schengen pa će ljudi jednostavnije dolaziti. Istra je područje od najvećeg interesa jer je zemlja najjeftinijja, a i Primorsko-goranska županija - naveo je Rastovac.

Rekao je da postoji veliki interes i za zemljišta na kontinentu te da će taj interes biti sve veći.

J.K.