Stotinu kontejnerskih brodova u redu za uplovljavanje u LA i Long Beach

Sestrinske luke u Los Angelesu i Long Beachu ostvarile su novi rekord. U zaljevu ispred navedenih luka naguralo se stotinu kontejnerskih brodova koji čekaju svoj red na uplovljavanje. Vijest je to od koje se diže kosa na glavi proizvođačima, dobavljačima, ali i krajnjim kupcima jer se ovime još više produbljuje kriza u kašnjenju isporuke robe.

Lučki kompleks San Pedro najprometnije je područje za američki uvozni kontejnerski promet, a situacija s gomilom golemih brodova naguranih u zaljevu samo će produbiti  već započetu krizu s kašnjenjem isporuke robe široke potražnje. Čak 80 posto proizvoda koji se konzumiraju u SAD-u stiže iz uvoza. Nedostatak robe na policama povećat će njihovu potražnju, a s tim će opet rasti i cijene, piše The Maritime Executive.

Unatoč naporu lučke uprave da se ubrza istovar i transport robe dovezene iz Kine, jaz se samo produbljuje. Broj usidrenih brodova u zaljevu San Pedro svakodnevno se povećava, a od jučer tamo je 100 brodova. Očekuje se da će u idućih nekoliko dana u to područje stići još 40-ak brodova. Zadnji put lučke uprave bile su izvan sebe 2014. godine kada je na uplovljavanje čekalo tek 12 brodova.

Nakon pritiska američkog predsjednika Joea Bidena zakupci terminala u lukama Los Angeles i Long Beach prešli su na 24-satno radno vrijeme, 7 dana u tjednu, kako bi smanjili pritisak na navedene luke.

No teško da će produljenje radnog vremena na terminalima riješiti krizu u lancu opskrbe s obzirom da su i željeznički hangari za robu te skladišta već sad prekapacitirana. S druge strane, tu je i kriza izazvana nedostatkom vozača kamiona što dodatno otežava protočnost lanca opskrbe.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Ispred svjetskih luka čekaju stotine brodova