Stotine tona otpada gomila se na istarskom Kaštijunu

Tone i tone otpada gomilaju se na istarskom Kaštijunu, županijskom centru za gospodarenje otpadom, a to se dogodilo zbog kvarova koji su u potpunosti zaustavili postrojenje za obradu otpada. I tako je već 10 dana. Istri na vrata kuca ekološka bomba.

Otpad se gomila na otvorenu plohu, pokriva folijama i tretira kemikalijama. Pulski gradonačelnik Filip Zoričić kaže da je sezona u punom jeku, a sve je više otpada i smeća.

– Dolazi i bio-otpad s neugodnim mirisima, a to je štetno za cijeli jug Istre – govori Zoričić.

Još uvijek nije poznato do kada će se otpad tako odlagati, no prve procjene su da bi tek sredinom kolovoza postrojenje moglo proraditi.

Samo u špici sezone treba zbrinuti oko 20.000 tona otpada iz cijele Istre

Oko 20.000 tona otpada iz cijele Istre treba zbrinuti samo u špici sezone, dakle u iduća dva mjeseca.

– Pitanje je što s otpadom, na koji način on može ostajati u mjestima odakle dolazi, što je sa starim deponijima, na koji način odvoziti na neke druge lokacije gdje ima mjesta – govori pulski gradonačelnik za Dnevnik Nove TV.

Dok se otpad gomila i traje potraga za rješenjem, šefica Nadzornog odbora ŽCGO Kaštijun podnijela je neopozivu ostavku. U ponedjeljak slijedi smjena direktora.

– Kvar koji se dogodio nije se mogao predvidjeti, brzina popravka kvara ne ovisi o upravi i tu ne vidim nikakvu krivnju uprave. Nalaziti žrtveno janje u liku Fabija Giacomettija je neprimjereno, rekla bih i bezobrazno – rekla je Koviljka Aškić, bivša predsjednica NO ŽCGO Kaštijun.

Stanovnici kažu da su bili u pravu

Ljudi koji žive na jugu Istre ističu da nikada nisu u svom dvorištu htjeli postrojenje za obradu otpada.

– Nama je sad slaba utjeha što im kažemo da smo bili u pravu. Sada je taj problem puno teže riješiti nego prije kad se planiralo i radilo – kaže Ivo Lorencin iz Medulina.

Čelnici Općine Medulin smatraju da postoji samo jedno rješenje i zato žele premještanje postrojenja. – Svjesni smo svi da će to biti jako teško, naši mještani se najviše bave turizmom, a tu pati njihova egzistencija i u konačnici njihovo zdravlje – rekao je načelnik Općine Medulin Ivan Kirac.

Z.G.