Stotine ljudi stiglo na pješčanu plažu poželjeti sreću dvjema oporavljenim kornjačama koje su vraćene u more

LUMBARDA – S pješčane plaže Vela Pržina u Lumbardi u more su jučer vraćene Mini Koko i Luka-Amadeo, dvije oporavljene morske kornjače koje su pronađene i spašene u korčulanskom akvatoriju.

Veliki interes javnosti izazvala je jučerašnja akcija vraćanja oporavljenih morskih kornjača u njihovo prirodno stanište. Mini Koko i Luka Amadeo proveli su posljednjih godinu dana u oporavilištu Aquarium Pula odakle su dovezeni na Korčulu kako bi ih se vratilo na približnu lokaciju gdje su prije godinu dana pronađene ozlijeđene i iscrpljene.

Bila je to idealna prilika i za edukaciju javnosti o potrebi očuvanja morskog ekosustava i svih bića u njemu, među kojima su i glavate želve, inače zaštićena morska vrsta u Hrvatskoj.

Stotinjak zainteresiranih okupilo se jučer predvečer na Veloj Pržini u Lumbardi kako bi poželjelo sreću dvjema glavatim želvama. Dok je Mini Koko jedva dočekao da krene u more te je netragom nestao, Luka-Amadeo je u početku imao poteškoće. Uvala je bila preplitka te je bio dezorijentiran, no lokalni mještani su mu pomogli naći put, a kada je osjetio dubinu, prepustio se velikom modrom plavetnilu.

Foto: Aquarium Pula

U suradnji sa Sveučilištem Primorska (Kopar) i timom dr.sc Bojana Lazara, postavljena su dva transmitera na Luku-Amadea; satelitski (kupljen) i drugi koji su samostalno izradili preko GSM mreže (mobitela). Preko njih će sakupljati podatke, ne samo o točnoj lokaciji na kojoj se nalazi jedinka, već i o dubini.

Manifestaciju su organizirali JU Dubrovačko-neretvanske, a nalaznici ozlijeđenih kornjača – Sunčana Žaknić i Stanka Amadeo dobili su nagradu, kao i Aquarium Pula.

K.B.