STOP GLISIRANJU UZ OBALU! Krenula sezona, krenulo i divljanje - Evo nekih svježih primjera

Gliseri i brodice na mlazni pogon (skuteri, jet ski, brodice na zračnom jastuku i si.) mogu glisirati samo na udaljenosti većoj od 300 m od obale, i to na području na kojem istima nije zabranjeno glisiranje. Pa, iako bi to trebali znati baš svi koji imaju plovidbenu dozvolu, čini se da to baš i nije uvijek tako. Posebno je poražavajuće kad se ovo pravilo namjerno krši i time direktno ugrožava ronioce, kupače i ostale sudionike pomorskog prometa.

U Facebook grupi Stop glisiranju blizu obale i ugrožavanju života ronilaca! koja često upozorava na ovakve propuste, objavljeno je nekoliko najnovijih primjera divljanja uz samu obalu.

U prvom slučaju domaći čovjek plovi 7 Nm uz samu obalu, niti 10 m od kraja, gdje je tek 4 metra dubine. Oglušio se, kažu, na upozorenja ronioca koji upravo tu roni i nastavio tako dalje.

Drugi slučaj stiže iz Istre, u Fažanskom kanalu.

- Glisira duž cijele obale na nekih 30-40 m od bova za kupače i cca 80 m od obale..., a prije 5 min sam ih vidio u lučici kako iznajmljuju gliser - kaže autor snimke.

Prije nekoliko dana snimljene su i objavljene fotografije glisera belgijske zastave, koji je glisirao kroz Zdrilca, put Visa ili Korčule, te jednog "junaka" koji se sam hvali na društvenim mrežama kako glisira 30-ak metara od obale kod svjetionika Svetog Petra u Makarskoj, gdje se redovno roni na dah.

Podsjetimo, osim što gliseri i brodice na mlazni pogon  mogu glisirati samo na udaljenosti većoj od 300 m od obale, i to na području na kojem istima nije zabranjeno glisiranje, te 100 m od bove koja označava ronioca, važno je znati i još nekoliko pravila:

  • Prolazak glisera i brodica na mlazni pogon (skuteri, jet ski, brodice na zračnom jastuku i si.) do područja na kojem glisiranje nije zabranjeno moguće je obavljati najmanjom mogućom brzinom.
  • Ako se glisiranjem obavlja gospodarska djelatnost, gliseri i brodice na mlazni pogon (skuteri, jet ski, brodice na zračnom jastuku i si.) prolazak moraju obavljati u propisano označenim morskim prolazima.
  • Područja na kojima je motornim brodicama i brodicama na mlazni pogon zabranjeno ploviti s hidrodinamičkim uzgonom odnosno glisirati, određuje nadležna kapetanija te se takva područja objavljuju u službenim pomorskim navigacijskim kartama i publikacijama.
  • Zabranjeno je bez odobrenja kapetanije: kupanje, ronjenje, glisiranje, jedrenje na dasci, skijanje i poduka skijanja na vodi u lukama.

I za kraj, budimo oprezni i čuvajmo jedni druge, te još jednom podsjetnik - NEMOJTE glisirati uz obalu!

Jurica Gašpar