Stonska obilaznica ušla u zadnju fazu projekta

STON - Ovoga ljeta Pelješkim mostom i dijelom pristupnih cesta Hrvatska je povezana sa svojim jugom, a ovih dana privodi se kraju i preostala, četvrta faza - stonska obilaznica - kojom se završava cijeli projekt.

Stonska obilaznica već se odavno očekuje, posebno je to izraženo tijekom ljeta kada je stara stonska cesta zakrčena automobilima.

- Mogu reći da je tijekom ljeta bilo dosta napeto, ali zahvaljujući policiji uspjeli smo da se promet kroz Ston odvija nesmetano. Nije bilo zastoja, ali bilo je gužve - rekao je za Dnevnik HRT-a načelnik općine Ston Vedran Antunica.

Sad će, dodao je, svi oni koji su bili isključivo u tranziciji moći koristiti obilaznicu čime će se značajno smanjiti gužve u njegovom gradu. Oni koji žele doći u Ston i dalje će to činiti starom cestom.

- Mišljenja sam da Ston ima što za ponuditi, od gastronomije, povijesti do svih ostalih stvari koji se tu događaju i uvjeren sam da će ljudi koji žele doći ciljano u Ston biti i više nego dobrodošli i jako lijepo prihvaćeni - kazao je Antunica.

- Planiramo, znači, do kraja prvog mjeseca završiti sve konstrukcijske radove iza čega slijedi ugradnja opreme i instalacija na objektima i na trasi. Nakon toga znači završna ispitivanja statičke stabilnosti samih konstrukcija, ispitivanje prometne opreme i instalacija i onda tehnički pregled i puštanje trase u promet - istaknuo je glavni inženjer gradilišta Ivo Mušura.

Kada se odradi betonaža preostalih sedam metara cijela konstrukcija stonskog mosta bit će dovršena. Riječ je o najzahtjevnijem prilazu Pelješkom mostu, vrlo specifičnom, što je jedan od razloga zašto ova faza još nije dovršena.

- Ova dionica ima tri objekta koja su na jednom ovako uskom prostoru gdje iz tunela prelazimo na most i nakon toga opet u tunel tako da je vrlo skučen prostor, a sva tri objekta su izuzetno zahtjevna - poručio je Ivica Tutman iz Hrvatskih cesta.

Stonski most dug je petsto metara i bit će dio još preostalih sedam i pol kilometara pristupnih cesta. Nakon završetka konstrukcijskih radova, vjeruje se da će najdulje potrajati tehnički pregledi, piše HRT.

- Tu ne možemo precizirat točan datum, ali evo praktički smo na završetku projekta - pojasnio je Tutman.

Posljednja dionica u promet bi trebala biti puštena do početka iduće turističke sezone. Tako će se stati na kraj gužvama u Stonu i zaokružiti priča o boljoj prometnoj povezanosti krajnjeg juga.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Jutros je napokon spojen most Ston! | | Morski HR
Rano jutros podignut je i posljednji segment 485 m dugog mosta Ston, koji povezuje dva tunela na stonskoj obilaznici, doznaje se iz Hrvatskih cesta. Posljednji segment čelične nosive