Što su neiskorišteni potencijali hrvatskih otoka?

Život na otocima kontinentalcima obično zvuči romantično i spokojno. Većina otočana reći će da je život u maloj zajednici miran, u neku ruku sigurniji nego na kopnu, no puno teži. Problema je mnogo, a razlikuju se od otoka do otoka – od nedostatka vode, kanalizacije, prometne infrastrukture do devastacije pomorskog dobra i bespravne gradnje.

Pa ipak na otocima se uvijek mogu naći lijepe, inspirativne priče koje pokazuju da unatoč otežanim uvjetima življenja, život na otoku može biti sretan i ispunjen.

Primjerice, na Braču postoji zajednica imena Zajednica za nas, koju čine nekoliko žena i jedan dječak. Riječ je o alternativnoj zajednici koja posljednjih 16 godina živi u potpunoj harmoniji s prirodom, a svoja iskustva rado dijele s javnošću.

Veseli i činjenica da se sve više, uglavnom mladih otočana, okreće revitalizaciji starih zanata poput udruge Dragodid koja djeluje na otoku Silbi, i koja svake godine uz pomoć volontera obnavlja i gradi suhozide i kaparete – stožaste suhozidne strukture, osmišljene za sadnju kapara.

Oni udaljeniji otoci, poput Lastova, idealna su lokacija za razvoj astroturizma. Ovaj otok jedna je od najboljih lokacija u Europi za noćno promatranje neba zbog čega je ponovno pokrenut projekt Lastovo – otok zvijezda, koji ima za cilj razviti cjelogodišnji turizam na otoku. Ta je inicijativa prepoznata još prije desetak godina, kada su hrvatski i slovenski astronomi u nekoliko navrata organizirali međunarodne skupove o Parkovima tamnoga neba.

Više o ovim zanimljivim temama možete pročitati u novom izdanju časopisa Crtice s otoka, čija će se promocija održati 27. srpnja u 19 sati na otoku Silbi.

K.B.