Što Srima i Europa imaju zajedničko?

SRIMA – Danom Europe, koji se obilježava 9. svibnja, u centar pažnje stavlja se mir i jedinstvo u  Europi. Taj datum označava godišnjicu povijesne „Schumanove deklaracije” i njegove ideje o  obliku političke suradnje u Europi prema kojoj bi rat među europskim narodima bio  nezamisliv što se smatra začetkom današnje Europske unije.

Nešto slično događa se upravo ovih dana na Srimi; riječ je o razmjeni mladih naziva „Do we  resemble?“, odnosno „Sličimo li?“, a ovo pitanje pita se 36 mladih iz 7 različitih zemalja;  Hrvatske, Portugala, Španjolske, Turske, Rumunjske, Srbije i Makedonije.

Foto: Udruga Argonauta

Ono na što se ciljalo ovom razmjenom jest na pozitivan način promovirati kulturnu  raznolikost, dajući mladima priliku da tijekom sudjelovanja u programu i međusobnom  suživotu uče o drugim kulturama kao i osvijestiti sličnosti koje dijelimo kao nacije i kulture.

Punih 10 dana na Srimi radit će se s mladima na ove teme kroz neformalne metode  edukacije, a završni rezultat bit će dokumentarni film koji će sami sudionici snimiti i  montirati i koji će se svim zainteresiranima predstaviti u centru Vodica, u subotu 14. svibnja.

Foto: Udruga Argonauta

Ova razmjena mladih započela je 6. svibnja i traje 10 dana, a financirana je iz Europske unije  kroz program Erasmus+ kojeg u Hrvatskoj provodi Agencija za mobilnost i programe EU, a  organizator i domaćin je Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja  Argonauta.

I.B.