BAGERI U NJIVICAMA "Čupaju nam zeleni obalni pojas, šire put vozilima za buduće ugostiteljske objekte"

NJIVICE - Što se to događa u Njivicama? Bageri su u moru, pilaju se stoljetna stabla i proširuje šetnica, kojom su do sad normalno mogli pješaci i biciklisti, a sada će valjda i vozila. Građani se pitaju, je li potrebna toliko agresivna intervencija u zelenom prostoru uz samo more?

- Radi se o naselju Rosuje pored Njivica. Naime, prije nekoliko mjeseci najavljeno je kako će općina Omišalj ove zime “rekonstruirati” šetalište Antuna Koste koje se nalazi između zelenog pojasa i same obale, te spaja Njivice i Rosuje s naseljem Kijac - kaže nam čitateljica, zabrinuta za ono što je uslijedilo, te šalje fotografije, kako je to nekad izgledalo.

- Rekonstrukciju su opisali kao korekciju zavoja i proširenje s novim potpornim zidovima, kolničkom konstrukcijom i proširenjem platoa uz šetnicu. Niti jedan nacrt nije objavljen, već je uz online objavu prikazan 3D render koji naizgled nije imao nikakve veze s navedenom lokacijom.

0:00
/1:05

Isprva nas je najviše zabrinjavala najava “proširenja platoa” s obzirom da na šetnjici nije bilo nikakvog platoa, no početkom radova ispostavilo se da smo trebali biti u strahu od kompletnog projekta “rekonstrukcije”. Raskrčen je s jedne strane zeleni pojas s višestoljetnim stablima, a s druge strane sama obala. Iako nam je prethodno rečeno kako će se paziti na stara stabla, ona koja i jesu “sačuvali” ostala su bez korijena. Kako hrast ili čempres star 100 godina može preživjeti bez korijena ne znam.

Projekt je financiran kao sanacija i rekonstrukcija pomorskog dobra u općoj upotrebi. Kakva je to sanacija i rekonstrukcija pomorskog dobra (koje niti je zahtjevalo sanaciju niti rekonstrukciju) koja ne samo da ništa ne rekonstruira, već se svodi na apsolutnu destrukciju istog tog pomorskog dobra meni nije jasno - dodaje uz fotografije, kako to izgleda danas.

Moji roditelji žive u prvom redu iza zelenog pojasa i malo je reći da smo ostali šokirani kad smo vidjeli da nam kompletne plaže, starih hrastova i čempresa više nema. 

Radovi su i dalje u tijeku, tako da još ne znamo na što se odnosio “plato” u ranijoj najavi i bojimo se saznati.

S obzirom da izgleda da se širina staze šetališta, koje je inicijalno krajobrazno projektirano tako da se mjestimično širi i skuplja prateći krajolik, sad standardizira na 4 metra, nagađamo da je svrha cijelog projekta omogućiti prolaz vozilima za buduće ugostiteljske objekte koje se već godinama pokušava ugurati u zeleni pojas. Za sad nismo dobili jasne odgovore od nadležnih, pa se nadamo da će netko iz vaše redakcije ovo istražiti i objaviti cijeli slučaj - opisuje čitateljica.

Općina Omišalj: Radi se o rekonstrukciji šetnice

Općina Omišalj najavila je ovaj projekt prije točno godinu dana i objavila da će se realizirati u 2023. i 2024. godini.

- Rekonstrukcija šetnice uključuje zahvate korekcije zavoja i proširenje šetnice, izvedbu novih potpornih i obložnih zidova, nove kolničke konstrukcije te proširenja platoa uz šetnicu.

Rekonstrukcijom i opremanjem postojeće obalne šetnice infrastrukturno će se unaprijediti lokalitet, povećat će se sigurnost te kvaliteta života lokalnog stanovništva, turista i posjetitelja, poboljšat će se turistička ponuda i sadržaji - opisali su iz Općine Omišalj ovaj projekt.

Inače, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture odobrilo je Općini Omišalj 50.000,00 eura za projekt po prijavi na Javni poziv za sufinanciranje sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi u 2023. godini.

D.G.