ŠTO SE DOGAĐA NA OBALI? Lošinj, Vodice Bol... Denis Latin javio: "Trenutno na plažama nema žive duše!"

VODICE - Baš ovo ljeto predviđaju se turistički rekordi, no Dalmacija je u problemu. I prije česte srpanjske - lipanjska rupa, pa su mnoge plaže na srednjem i južnom Jadranu prazne. No ni Kvarner nije prekrcan.

Ekipa Morskog HR bila posjetila je ovih dana Kvarner. Možemo sa sigurnošću kazati da na Krku, Cresu i Lošinju uopće nema gužvi, kako na cestama, tako i na plažama, hotelima i ugostiteljskim objektima! Uz još uvijek nevelike vrućine, mnogima je izostanak gužve najugodniji za boravak, no ne i za novčanike onih koji se turizmom bave.

Sunčana uvala na otoku Lošinju - gužvi nema! - Foto: Morski HR

Makarska, jedna od perjanica dalmatinskog turizma, do polovice lipnja je imala 25 posto noćenja manje nego lani. U Primoštenu imaju upola manje turista nego lani.

- Prva dekada lipnja bila je iznad ’22., druga dekada je bila tu negdje, možda 2-3 posto ispod prošle godine. Ulazimo u treću dekadu kada očekujemo bitno značajniji i veći turistički dolazak i promet u Hrvatskoj s obzirom jer nekima počinju školski praznici, primjerice kao što je to u susjednoj Sloveniji. Tada očekujemo prvi veći preljev turista kada ćemo ih premašiti pola milijuna na dnevnoj bazi - kazao je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić za RTL.

Popularni novinar HRT-a Denis Latin, inače Vodičanin, svratio je do svog grada, gdje je na plaži također zamijetio prazninu:

- Vodice trenutno. Na plažama nema žive duše - objavio je.

Ispod Latinove objave zaredali su se komentari o razlozima trenutno takvog stanja, pa dok se neki tješe činjenicom da su Vodice inače zapele u jednoipolmjesečnoj turističkoj sezoni koja još nije počela, drugi objavljuju i konkretne fotografije. Jedna od njih stiže s Bola, gdje je, kako autorica kaže, također prazno.

Plaža u Bolu na Braču - Foto: Melita Laus

Naravno, špica sezone još nije počela, pa se gužve tek očekuju, no neke stvari sigurno će utjecati na odabir destinacije;

  • Vremenske (ne)prilike nisu išle u prilog predsezoni
  • Cijene smještaja i ugostiteljskih usluga skočile su 30-ak, a ponegdje i više posto,
  • Ekonomska kriza pogodila je naše najvjernije goste, poput Nijemaca
  • Zemlje konkurencije koje su bile izuzetno pogođene zbog pandemije korona virusa, izrazite su avio-destinacije i sad su opet otvorene prema turističkom tržištu, a cijenama su prihvatljivije

Bilo što da je razlog, cijene apartmana na srednjodalmatinskim otocima se spuštaju za 20 do 30 posto kako bi se zakrpala lipanjska rupa. Kako će biti u srpnju i kolovozu? Ostaje na ponudi i potražnji. Oni najkvalitetniji s optimalnim odnosom cijena i usluga - ne trebaju brinuti.

Jurica Gašpar