ŠTO SE DOGAĐA? Morske životinje pronađene duboko u delti Neretve

PLOČE – Neobičnu pojavu u Neretvi primjetili su znanstvenici s Instituta za oceanografiju i ribarstvo. U suradnji sa znanstvenicima s dubrovačkog sveučilišta i s kolegama iz BIH objavili su znanstveni rad prema kojem je u posljednja dva desetljeća u uzvodnom području rijeke Neretve pronađeno najmanje 8 različitih morskih životinja.

Do saznanja su došli na temelju prijava lokalnih ribara, a iako neke od pronađenih vrsta obično obitavaju u slanoj i bočatoj vodi, njihova pojava visoko uzvodno od delte upućuje na promjenu hidroloških prilika u Neretvi.

Foto: Točke na kojima su zabilježene morske životinje/Znanstveni rad/Acta Adriatica

U posljednja dva desetljeća primjećen je veliki prodor slane vode u Neretvu što je omogućilo eurihalnim organizmima (organizmi prilagođeni za život u uvjetima promjenjive slanosti mora) da prodru visoko u područje rijeke, koju krasi bogata biološka raznolikost s visokim postotkom endemskih vrsta, a koje ovakvi fenomeni mogu itekako ugroziti.

Tako je u blizini Čapljine, duboko u delti Neretve, primjećena modropjega raža (Raja miraletus), životinja za koju se ne očekuje da obitava u uvjetima vrlo niske slanosti.

Osim raže, poznavatelji ribolova iz tog područja već neko vrijeme znaju da se na području Metkovića sve češće znaju uloviti lignje i hobotnice, ali i mnoge druge vrste organizama koje tu nisu uobičajene. Znanstvenici upozoravaju da sve izraženiji dotok morske vode (što zovemo slani klin) u deltu nikako ne može imati pozitivan utjecaj na tamošnje, zaštićene slatkovodne ekosustave.

Relativno plitko područje delte stanište je i mrijestilište za mnogobrojne vrste slatkovodnih riba što deltu čini i važnim ribolovnim područjem.

Pojava morskih vrsta i mogući uzroci njihovog sve češćeg prodora u deltu opisani su u radu koji je objavljen u novom broju našeg časopisa Acta Adriatica, a cijeli rad možete pročitati OVDJE.

K.B.