ŠTO SE DOGAĐA? More je u Neretvanskom kanalu značajno promijenilo boju, a sve je snimio i satelit!

PLOČE/TRPANJ – More na području Neretvanskog kanala od Ploča pa sve do Makarske rivijere poprimilo je u zadnjih par dana zelenkastu boju.

– Svi smo primijetili da je more potpuno drugačije boje nego je uobičajeno i to na ogromnom području – rekao je čitatelj Dalmacije Danas koji je u ponedjeljak putovao trajektom na relaciji Ploče-Trpanj.

Kako se može vidjeti na snimci koju šalje čitatelj koji je danas putovao trajektom na relaciji Ploče – Trpanj na Pelješcu, more je izgubilo svoju karakterističnu boju i više nalikuje boji neke rijeke.

– Svi smo primijetili da je more potpuno drugačije boje nego je uobičajeno i to na ogromnom području – kazao je čitatelj.

Od početka mjeseca u dolini Neretve, ali osobito u susjednoj Hercegovini pale su vrlo obilne oborine, ponegdje i preko 300 litara po kvadratnom metru. Jake oborine nakon sušnog razdoblja izazvale su bujice krajem prošlog tjedna u dijelovima BiH, a sve je to utjecalo na razinu rijeke Neretve koja je promijenila boju zbog velike količine bujičnih voda koje su sadržavale blato i ostale primjese.

Satelitska snimka otkriva zamućenost zbog dotoka riječne vode iz Neretve (NASA)

Sve je to u konačnici Neretvom stiglo do mora, a struje su potom zamućeno more proširile na sjeverozapad, prema makarskoj području. Jučer je meteorološki satelit snimio ovo područje dok je prevladavalo vedro, a na snimci se jasno raspoznaje rasprostranjenost ove pojave.

Zamućeno more trajat će još neko vrijeme.

D.G.