Što će ustvari Schengen i euro donijeti istarskom turizmu

Hrvatska će imati višestruku korist od odluke o proširenju šengenskog prostora pa tako i kada je o turizmu riječ. Višesatna čekanja na graničnim prijelazima postat će prošlost, a uvođenje eura turistima će olakšati boravak u našoj zemlji. Naravno, onima koji se koriste tom valutom, a upravo je takvih najviše. Osobito u Istri.

Na vrhuncu sezone, za vrijeme nesnosnih vrućina i stotinjak tisuća automobila prođe kroz granične prijelaze u Istri. Nepregledne bi kolone uskoro trebale biti prošlost.

- Dobra stvar. Neće biti dugih kolona, bit će slobodan prolazak - komentira turist iz Austrije.

- Prošle sam godine skoro 12 sati putovao od Pule do Kopra... To je bila katastrofa - kaže turist iz Slovenije.

Neće biti zaustavljanja, pokazivanja dokumenata, ali sigurnost putnika ostaje zajamčena.

- To znači da ćemo imati kompenzacijske mjere koje će biti "po dubini" gdje ćemo vršiti određene radnje - kaže Loris Kozlevac, načelnik Sektora granične policije PU istarske.

- Jedan dio će raditi prekogranični kriminalitet, dio će raditi na poslovima nezakonitih migracija - dodaje.

Prije sezone bit će dovršeni i radovi na proširenju mosta na Kaštelu, pa će i to ubrzati promet. No drugi most, na susjednom prijelazu Plovaniji, zasad ostaje isti.

- Mi smo se svi nadali da će ti mostovi biti riješeni jer dva kampera i jedan bicikl ne mogu proći. To su nemogući uvjeti - kaže Urban Cerar, vlasnik hotela u Plovaniji.

Osim smanjivanja gužvi, turiste bi trebalo razveseliti i uvođenje eura. Barem njih 90 %, koliko ih u Istru dolazi iz zemalja s tom valutom.

- Gosti koji dolaze na dnevnoj bazi ili samo preko vikenda ne mijenjaju novac, tako da će nama to puno olakšati jer prije smo ih morali slati na mjenjačnice, a sada ćemo svi imati istu valutu - kaže Federica Ukušić, vlasnica kampa u Funtani.

Dok uklanjanje graničnih kontrola Austrijanku Moniku posebno veseli jer će češće dolaziti u Istru, uvođenjem eura - nije oduševljena.

- Meni uvođenje eura u Hrvatskoj nije nimalo zanimljivo jer cijene će sigurno skočiti, sve će poskupjeti - kaže.

- Tu moramo biti vrlo oprezni zato što smo s nekim cijenama prilično na gornjoj granici i mislim da će onda u trenutku imati lakši izračun i komparaciju o tome što je kod njih doma i što se plaća kod nas - napominje direktor TZ-a Istarske županije Denis Ivošević.

Svi obećavaju - cijene će podizati samo u skladu s inflacijom. A i to već nije malo. No ako prate kvalitetu usluge - nitko neće zamjeriti, piše HRT.

Hina