Stižu poticaji za proizvodnju toplinske energije iz – mora

Do kraja ovog mjeseca trebao bi biti raspisan natječaj za projekte kojim se namjerava  proizvoditi energija iz – energije mora. U pitanju je prvi takav poziv za poticanje projekata proizvodnje energije iz mora otkako se povlači novac iz fondova Europske unije.

Riječ je o tzv. zelenoj tehnologiji koja je i u ostatku Europske unije tek u povojima, no koja će uz energiju vjetra, vodika i sunca, biti sastavni dio aktualne zelene tranzicije EU-a, piše Jutarnji list. Ovaj sustav uključuje korištenje morskih mijena za proizvodnju energije, a s obzirom na duljinu hrvatske obale, potencijal je ogroman.

Photo: Saša Čuka

Jedno od rješenja koje bi moglo biti posebno primjenjivo na Hrvatsku odnosi se na sustave dizalica topline s morskom vodom ili SDTMV sustave, a Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU u ovoj prvoj fazi sufinancirati će zasad samo takve projekte.

Tehnologiju proizvodnje iz energije mora već koriste neke lokacije u priobalju, poput Istarske regionalne energetske agencije (IRENA), koja s Gradom Porečom surađuje na projektu ugradnje sustava dizalica topline s morskom vodom za zgradu porečke gradske uprave.

Foto: Boris Kačan

Osim gradova i općina u priobalju, tehnologiju proizvodnje iz energije mora mogle bi koristiti luke i marine s opcijom isporuke viška energije u mrežu. U prvoj fazi zainteresiranim ulagačima nudi se subvencija u iznosu od 1,5 milijuna eura.

Udio koji je država spremna sufinancirati u ukupnom budžetu projekta varira od 50 posto za male do 30 posto za velike poduzetnike.

Sufinancira se sama priprema projekta, promidžba i upravljanje njime, a planirano je da se pripadajući ugovori o projektima koji su dobili sufinanciranje potpišu najkasnije u svibnju iduće godine uz obvezu da se povučeni novac iskoristi do travnja 2024.

K.B.