STIŽE PROMJENA VREMENA Jako jugo, obilna kiša i grmljavina

Čini se da je razdoblje suhog i stabilnog vremena iza nas, jer nas u danima koji slijede čeka dosta kiše. Državni hidrometeorološki zavod već u noći i ujutro prognozira pretežno oblačno, povremeno uz kišu, mjestimice i obilniju.

Na Jadranu su lokalno mogući i izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom, osobito u Dalmaciji. Prijepodne postupan prestanak oborine, a zatim i djelomično razvedravanje, najprije na zapadu. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, potom i sjeverozapadni. Na Jadranu umjeren i jak jugozapadnjak i jugo, a prolazno i sjeverozapadnjak.

Jutarnja temperatura uglavnomAnaliza za listopad od 7 do 11, na Jadranu između 13 i 17, a najviša dnevna od 11 do 16 na kopnu te između 17 i 21 °C na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, prognozira DHMZ.

Nakon kratkog razvedravanja, u srijedu nas čeka novo pogoršanje vremena.

Idućih će dana unutrašnjost Dalmacije i gorje biti pretežno oblačni, često uz kišu i grmljavinu. U sjevernim kopnenim predjelima najviše sunčana vremena vjerojatno će biti u srijedu, kada će kiša padati tek u noći. U četvrtak će s umjerenim jugozapadnim i južnim vjetrom stizati topliji zrak pa će temperatura zraka biti osjetno iznad prosjeka.

Na Jadranu će u srijedu ponovno zapuhati umjereno i jako jugo, naoblačit će se i padati kiša. Kiša će uglavnom u Dalmaciji biti i obilna te će se zadržati sve do kraja radnog tjedna. Najviše sunčanih razdoblja bit će na sjevernom Jadranu, osobito u petak kada će zapuhati bura.”, prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

https://twitter.com/DHMZ_HR/status/1455127981148438528?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1455127981148438528%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FDHMZ_HR2Fstatus2F1455127981148438528widget%3DTweet

Analiza za listopad Zorana Vakule

– U ovogodišnjem smo listopadu spoznali raznolika lica jeseni – od topline, na neke dane čak i rekordne za doba godine, do hladnoće, te od vrlo suhoga vremena do čak vrlo kišnoga. Unatoč tome, kao i prognozi u većini Hrvatske o vjerojatno ne odviše topla sljedeća 2 mjeseca – i ova godina diljem Lijepe Naše bit će među toplijima u povijesti mjerenja. Srećom za mnoge, vjerojatno ne među njih 10, kakve su bile prošle. Barem ne na našem lokalnom nivou – predviđa Zoran Vakula.

– Premda su posljednji listopadski dani ponegdje bili topli kao rijetko kada u povijesti mjerenja potkraj listopada, kao primjerice u Dubrovniku; i početkom mjeseca je mjestimice u kopnenom području nadmašena dosadašnja rekordno visoka temperatura zraka na neke nadnevke – listopad je ipak diljem Hrvatske bio barem malo hladniji od prosječnoga, a ponegdje i više, barem prema preliminarnoj analizi srednje mjesečne temperature zraka na glavnim meteorološkim postajama DHMZ-a. Naravno, kao i uvijek, konačni sud i službene klimatološke ocjene dat će nakon detaljne analize klimatolozi DHMZ-a – kaže Vakula.

Zbog ukupne količine oborine ovaj će listopad dobiti uistinu raznolike ocjene jer je zabilježen i znatniji višak oborine u odnosu na prosjek, a i znatniji manjak. Stoga će klimatološka ocjena vjerojatno biti od “vrlo sušno”, u primjerice Senju, do “vrlo kišno”, u primjerice Sisku i Komiži. No, zanimljivo je primijetiti kako će na većini uobičajenih predstavnika pojedinih regija u kojima živi ponajviše stanovnika – u Osijeku, Zagrebu, Gospiću, Kninu, Splitu i Dubrovniku – listopad prema ukupnoj količini oborine vjerojatno dobiti ocjenu “normalan”.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Studeni donosi naglu promjenu vremena – U Dalmaciji se do kraja tjedna očekuju ogromne količine kiše