Stiže proljetni paket mjera za poljoprivrednike

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" najavljujući proljetni paket mjera pomoći za poljoprivrednike naglasila je kako će se i dalje štititi standard građana i smanjivati negativan utjecaj poremećaja na njihovu kupovnu moć.

- Vlada, u vremenima krize, smatra da treba imati brze, jasne i učinkovite intervencije štiteći građane, posebno one u riziku siromaštva, štiteći pružanje svih javnih usluga, te pomažući poduzetništvu. Poštivajući te stupove takav će biti i proljetni paket - kazala je Vučković.

- Unatoč tome što su mnogi govorili, Hrvatska nije utonula u tehničku recesiju nego je u četvrtom tromjesečju opet ostvarila rast. Treba biti oprezan i reći da su mjere na to utjecale i da ćemo ih očito i dalje morati raditi - poručila je.

- Mi sada trošimo sredstva koja su trebala pripadati novom programskom razdoblju - dodala je.

Rekla je da poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj nije padala, te da su  se neki sektori bolje osnažili, dok su neki još uvijek značajno osjetljivi.

- Treba biti oprezan i reći da je u 2022. inflacija itekako utjecala na vrijednosti, ali utjecala je i suša koja je smanjila proizvodnju prema registru šteta za preko 3 milijarde kuna - rekla je Vučković.

Također, naglasila je vidljive rezultate u broju mladih poljoprivrednika kojih ima 24 tisuće, a poseban rast naglašen je u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Vučković je rekla da je u tijeku velik broj natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta te da je do izmjena propisa objavljeno oko 220 natječaja, od čega manje više svi u posljednje dvije godine.

- Ne možemo govoriti o povećanju obradive površine jer je veći dio tog zemljišta obrađen, samo značajan dio nije pod dugoročnim zakupom koji omogućuje donošenje poduzetničkih odluka i sigurnost u investiranju - pojasnila je Vučković.

Novi sustav monitoringa

Ministrica je ovaj tjedan predstavila novi sustav monitoringa poljoprivrednih površina.

Kazala je da je riječ o cjelogodišnjem praćenju poljoprivrednih površina, suradnji s poljoprivrednicima, omogućavanju sustava ranog upozorenja, prevenciji prije uvođenja sankcije.

Rezultati se isporučuju na jednostavan način u obliku "semafora", ako je rezultat zeleni znači da se poljoprivredne površine obrađuju u skladu s jedinstvenim zahtjevom na temelju snimaka, ako je riječ o crvenim površinama onda se poljoprivrednika upozorava, pregledava, pojasnila je ministrica, dodavši da će sustav omogućiti bolju suradnju i komunikaciju tijekom cijele godine.

Naglasila je kako nikad nijedan sustav u cijelosti neće zamijeniti čovjeka te stoga i dalje ostaje sustav terenskih kontrola, savjetovanja i provjera.

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva strateška za Hrvatsku

U Hrvatskoj je registrirano 154.679 OPG-ova. Ako se ta brojka usporedi s brojem stanovnika, ispada da svaki 25 čovjek u Hrvatskoj ima OPG.

- Broj sam po sebi ne znači puno. Treba gledati kontekst, povijest i njihov značaj, uspjeh i poslovanje. Osim što su podsjetnik na tradiciju, oni su promicatelji novog i modernog te način zadržavanja ljudi na ruralnom prostoru. Zato je Vlada uputila prijedlog, koji je Sabor podržao, a u njemu stoji da su obiteljska poljoprivredna gospodarstva strateška za Republiku Hrvatsku - rekla je Vučković.

Njihov broj se diljem EU-a u posljednjih nekoliko desetljeća smanjuje. Ministrica je istaknula i kako se broj poljoprivrednih gospodarstava nakon II. svjetskog rata smanjen za više stotina tisuća.

I.G.