STIGLA PROMJENA VREMENA Temperature niže i 15 °C, jaka bura i snažan porast tlaka zraka

Stigla je dugonajavljivana jaka, pa i razmjerno nagla promjena vremena s gotovo proljetnih uvjeta na zimske. I to manje zbog mjestimičnog snijega, a više zbog osjetnog pada temperature i hladnog vjetra. U nastavku tjedna očekuje nas većinom još hladnije te razmjerno vjetrovito i uglavnom suho vrijeme.

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za 11. veljače narančasto upozorenje za zapadnu obalu Istre, područje Kvarnera i Kvarnerića, sjeverne Dalmacije te crveno upozorenje za Velebitski kanal.

Na snazi je i upozorenje za pomorce: Mjestimični udari bure i sjeverozapadnog vjetra u jačanju na 35-55, u Velebitskom kanalu do 75 čvorova, a još u početku na južnom Jadranu jugozapadnog vjetra 35-45 čvorova. More ponegdje 5. Mjestimice nevere.

Zbog vrlo vjetrovitog vremena treba računati na teškoće u cestovnom i pomorskom prometu, a zbog niskih temperatura bit će i poledice, moguće čak i na otocima.

– Današnji jaki porast tlaka, za oko 25 hPa u vrlo kratko vrijeme, može donijeti nelagodu, smušenost, glavobolju – upozorio je glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

Osjetno padaju i temperature zraka, a mjestimice će biti susnježice i snijega i to ne samo u gorju.

Potkraj četvrtka razvedravanje, pa će od petka prevladavati sunčano, ali hladnije uz umjeren sjeverni vjetar, a na Jadranu i jaku buru, mjestimice i olujnu.

Temperature će biti niže za 10-15 stupnjeva. Jutarnje temperature na kopnu bit će od -5 stupnjeva, u gorju i od -10, a najviše dnevne oko 0 stupnjeva Celzijusa. Hladni val zahvatit će i Jadran, gdje će također biti noćnih i jutarnjim minusa, a jaka i olujna bura pojačat će osjećaj hladnoće.

Tako će nakon ovog iznadprosječno toplog razdoblja nastupiti razdoblje hladnije od prosjeka. Zbog vrlo vjetrovitog vremena treba računati i na poteškoće u cestovnom i pomorskom prometu, a  zbog niskih temperatura moguća je i poledica.

– Do kraja tjedna treba računati na više sunca, međutim, na izrazito hladno vrijeme, s temperaturom zraka koja i danju neće prelaziti 0 Celzijevih stupnjeva u unutrašnjosti. Jutarnja temperatura bit će između -10 i -5, a čak će se i na Jadranu sigurno zabilježiti minusi, i to i ujutro, osobito u dane vikenda. Treba računati i na vjetrovito vrijeme, osobito na Jadranu, na jaku, olujnu buru, koja će onda vjerojatno stvarati i probleme u prometu – rekla je Dunja Plačko-Vršnak iz DHMZ-a.

D.G.