Startao zanimljiv projekt koji povezuje mlade i stare, obalu i zaleđe

MURTER – Jučer je održan prvi sastanak u sklopu projekta „eMUlzija“ – energija mladih u lokalnoj zajednici, čiji je cilj potaknuti mlade da postanu aktivni sudionici promjena unutar svoje lokalne zajednice. Projekt financira Središnji državni ured za demografiju i mlade.

Projektnim aktivnostima ispunit će se dva posebna cilja – kapacitiranje mladih Šibensko- kninske županije za društveno poduzetništvo i volonterizam te revitalizacija tradicije i baštine povezivanjem mladih i stanovništva starije životne dobi.

Projekt je namjerno nazvan – eMUlzija – aludirajući na riječ emulgator, agens koji omogućuje spajanje nespojivih tekućina. U ovom programu upravo mladi preuzimaju funkciju emulgatora koji će uz mentorstvo organizacija civilnog društva jače povezati ono što do sada nije bilo „spojeno“ – mlade i populaciju starije životne dobi, mlade iz ruralnih krajeva – otoka vs. zaleđa Dalmacije.

Nositelj ovog projekta je Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta, a provodi ga s partnerima Općinom Murter-Kornati, Općinom Promina te udrugom Ogranak Matice hrvatske u Murteru. Na ovom projektu će svoj doprinos dati i suradnici; Ekološka udruga Krka Knin, KUD Promina te Župni pjevački zbor Murter.

Svi oni zajedno će provoditi aktivnosti kao što su vikend seminari u Promini i Murteru na kojima će sudjelovati mladi od 15 do 20 godina iz obje općine kako bi na neformalan način, između ostalih, usvojili znanja o pripremi i provođenju vlastitih projekata. Tako će mladi od svojih starijih sumještana učiti o tradiciji i baštini, poput murterskog kola ili murterskih napjeva, dok će stariji od mladih učiti o digitalnoj pismenosti odnosno korištenju društvenih mreža i ostalih korisnih digitalnih alata.

K.B.