Staro skladište čamaca za spašavanje postaje centar za spašavanje tuljana!

Inicijativa da se pomogne ovim simpatičnim i sve ugroženijim bićima urodila je plodom u britanskom gradu Redcaru na obali Sjevernog mora.

Centar će biti posvećen spašavanju kao i njegovanju ozlijeđenih tuljana kojih u ovom području sada ima oko 200-tinjak. Udruga koja će brinuti o tuljanima potpisala je simboličan ugovor (plaćaju 100 funti godišnje) koji im sljedećih 30 godina jamči neometan rad i korištenje spomenutog starog skladišta za čamce koje postaje "sunce na obzoru" za tuljane s nešto manje sreće u životu, javlja BBC.

Ovime se u estuariju rijeke Tees formirala prava mala bolnica za tuljane, bilo da se radi o odraslim jedinkama ili o mladuncima kojima je pomoć često najpotrebnija.

- I nama i ribarima u interesu je ista stvar - more puno riba i tuljana stoga ćemo se osim rada s tuljanima kao prioritet imati i očuvanje mora te obalnih područja i sprječavanje daljnjeg onečišćenja - rekao je David Newell voditelj Fonda TSCT koji će voditi novu "tuljansku bolnicu".

A od tuljana bismo mogli nešto i naučiti o pretjeranom izlovu. Njima naime nikada ne bi "palo na pamet"ukloniti riblji fond do te mjere da u konačnici umru od gladi. Priroda i odnosi u hranidbenom lancu fino su naštimani i čovjek mora iz toga izvući pouku ako ne misli odrezati granu na kojoj sjedi.

U estuarij rijeke Tees tuljani su se vratili 1980-ih godina te ih je sada tamo oko 200. Prošle je godine rođeno oko 36 mladunaca.

J.T.