Stanovnici Vranjica: "Umjesto svjetla na kraju tunela - fekalije!"

VRANJIC - Umjesto svijetla na kraju tunela kod nas su fekalije na kraju kanala. Jučerašnji ponovni incident sa fekalijama u oborinskim kanalima bila je kap , pardon,  g*vno koje je prelilo čašu, odnosno cijeli Vranjičko-solinski zaljev (video u prilogu) - upozoravaju iz Građanske Inicijative "Mjesto koje hoće živjeti", Vranjic.

- Riječ je o čak dva kanala, lateralno oborinskim kanalima Dujmovača koji se protežu kroz dijelove Splita i Solina, a krajnja točka izlijevanja im je u vrhu Sjeverne luke. Kanalom se slijevaju oborinske otpadne  vode iz cijele industrijske zone, područja Dujmovače i šire, sve do Neslanovca i Ravnih njiva.

0:00
/0:43

Naravno, kako to ide u RH na oborinski kanal ilegalno je spojena i kanalizacija, a po količini fekalija reklo bi se cijelo jedno naselje... Jedan dopis, drugi dopis, peti dopis (šaljemo u prilogu preslik adresa samo da se vidi kako su apsolutno svi dobro upoznati sa stanjem), naravno ništa se ne poduzima - javljaju iz ove organizacije.

"Rekli su nam: 'To vam je svugdje nakon kiše'. Izgleda da su g*vna prirodna pojava nakon kiše!"

- Ali, kako su nam iz VIK-a rekli, na području Dujmovače (sjeverno i sjeverozapadno od solinske ceste u koje spada i lučko područje koje je, naravno, pod upravom Lučke uprave) nije izgrađen sustav javne odvodnje otpadnih voda pa tako niz objekata (Brodomerkur, dva ugostiteljska objekta, objekt u kojem se nalazi trgovački centar Dujmovača...). NISU spojeni na mješoviti sustav odvodnje kojom upravlja VIK, odnosno, ukratko, sve odlazi nama u more u Vranjic gdje nam se djeca kupaju.

E sad, sve je to dobro u komunikaciji sa VIK-om, ali tu priča staje... Problem nastaje kad su novci u pitanju. Jedno, u principu, jednostavno rješenje da se oslobodimo fekalija za koje je VIK već pripremio Projektni zadatak, neće nitko da FINANCIRA. VIK poziva gradove Solin i Split i naravno opet našu dragu Lučku upravu (jer se radi o njihovom području) da se dogovore, ali svi bi nekako izbjegli financiranje i tako se oglušuju na daljni razgovor o g...ima na kraju kanala.

Nema veze što mi plivamo u njima i što smo zdrastveno ugroženi. (Najmlađi nam redovito oboljevaju tijekom ljeta i kupanja od entereovirusa i impetiga). Rekao bi barba iz kapetanije, kad zovemo zbog prijave: "...pa to vam je svugdje nakon kiše...". Eto, ako niste znali fekalije u moru su prirodna pojava nakon kiše, također je i prirodna pojava fekalija u oborinskim kanalima.

Smrad ne možemo prenijeti, ali naši mještani će uživati u njemu. I ne, ne radi se o preljevu, nego kanalizaciji spojenoj na obarinski kanal.

Apsurd je što je taj predio izbačen iz Aglomeracije (poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture) jer kao nisu čisti imovinsko-pravni odnosi, a EU projekt to zahtijeva, poručuju iz Građanske Inicijative "Mjesto koje hoće živjeti", Vranjic.

D.G.