Stanovnici Vranjica ponovno se pobunili zbog azbesta

Stanovnici mjesta Vranjic pokraj Splita već desetljećima žive s opasnim česticama azbesta koji se ispuštao iz tvornice Salonit. Ponovno su na nogama. Tvrde – ispod nasutog žala na plaži Kosica nalazi se azbest.

Ranojutarnji kupači na Vranjičkoj plaži Kosica nisu znali da se ispod nasutog žala, po svemu sudeći, nalazi azbest.

– Činjenica da bi moglo biti. Ima li ga, stari mještani mogu reći je li se tu nasipalo ili nije – kažu.

Upravo su se zbog toga mještani i pobunili znajući da je sav otpad kanalima otjecao u more.

Od mjerodavnih traže hitnu reakciju. Njihov glas stigao je i do Bruxellesa, sada čekaju odgovor.

– Sav otpad se taložio na ovom dijelu na Kosici. Čak je tu postojao i kanal gdje se izlijeva iz jednog skladišnog dijela plavi i bijeli salonit koji se isto tu nataložio. Mi pokušavamo nekako osvijestiti ljude da ovo zapravo nije plaža, a najmanje gradska plaža. Domaći svijet se ovdje najmanje kupa jer znamo o čemu se radi – ističe Ivana Čubelić iz gradske inicijative – Mjesto koje hoće živjeti.

Plaža Kosica, premda je trebala biti obuhvaćena projektom sanacije tvornice Salonit, i dalje je opasna za zdravlje, tvrde Vranjični. Od mjerodavnih traže hitnu reakciju. Njihov glas stigao je i do Bruxellesa, sad čekaju odgovor.

– Postoji već s Fondom za zaštitu okoliša neki planovi sanacije. Sad hoće li ići ponovo na otkopavanje pa zatrpavanje ovoga, ali uglavnom postoje već neke procedure kakva bi trebala biti sanacija – kaže Marijana Grubić, gradska inicijativa “Mjesto koje hoće živjeti”.

Mjesto Vranjic ima malo više od tisuću stanovnika, a teško se može pronaći kuća u kojoj netko nije preminuo od posljedica udisanja čestica azbesta. Dovoljan je to razlog da se taj problem napokon riješi, piše HRT.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Građani se pitaju: “Kako deponij visoko kancerogenog azbesta može godinama biti gradska plaža?”
Ustavni sud odbio ocjenu ustavnosti zakona kojim se regulira isplata odštete oboljelima od azbestoze