Stanovnici Ilovika u čudu, od jutros više ne plovi linija Ilovik – Mali Lošinj: “Preostaje nam gola borba za molić u Mrtvaškoj”

ILOVIK – Na opće iznenađenje mještana i onih koji su trebali putovati do Lošinja, prekinuta je brodska linija Ilovik – Mali Lošinj. Razlog je navodno taj što Grad Mali Lošinj i Primorsko-goranska županija, koji bi trebali financirati izmještenu liniju, još uvijek nisu niti žele sklopiti ugovor s brodarom, koji posljednja dva mjeseca plovi, kažu, za nula kuna.

Mještani Ilovika stigli su jutros u zoru u luku Mrtvašku odakle su do neki dan imali brodsku liniju koja ih je prevozila do Lošinja.

– Radi javnosti, želimo naglasiti da su upravo, inače prezaduženi Grad Mali Lošinj, te PGŽ inzistirali na izmještanju linije s dotadašnje rute Ilovik – Mrtvaška na novu rutu Ilovik – Mali Lošinj koja je 11 puta duža, i širokogrudno obećavali da će baš oni snositi trošak izmještanja linije. Nakon što je brodar na novoj liniji u gotovo dva mjeseca preplovio već 2500 milja, i nakon što četiri mornara na brodu dnevno u plovidbi provedu po deset sati, još uvijek brodaru nije plaćena niti jedna jedina kuna, a ugovor nije potpisan. To pokazuje o kakvoj se investiciji dogradnje luke Mrtvaška radi i kakav je odnos Grada Malog Lošinja i PGŽ-a prema Iloviku i njegovim stanovnicima. Više nemamo niti liniju za Mali Lošinj – kazuju pak iz inicijative Spasimo otok Ilovik.

“Brodaru Grad i županija duguju blizu 300 tisuća kuna”

Jadranka Capan Matas s Ilovika, čiji je muž mornar na brodu koji vozi liniju Ilovik-Mrtvaška objavila je fotografije otočana koji su se okupili i očito prosvjeduju od ranog jutra. Tvrdi da je stigla i policija:

– Brod ne vozi. S brodarom Grad Mali Lošinj ni ugovor nije sklopio a kamoli da im je išta platio pa brodar o svom trošku tuče milje, isplaćuje plaće, plaća gorivo. Blizu 300.000 kn im Grad i PGŽ duguju.

Lučka uprava po staroj praksi gradonačelnice i župana (i oni su suglasnosti za izmještaj linije slali petkom pred kraj radnog vremena) u  prošli petak naravno  sat vremena prije isteka radnog vremena šalje nepotpisan,nepečatiran dopis, bez notifikacija,klase,urudžbenog broja, kojim tjera ljude s Ilovika da do danas,ponedjeljka, maknu vozila s Mrtvaške pod prijetnjom policije i odvoza naših auta paukom.

Ne preostaje nam ništa osim gola borba za molić u Mrtvaškoj!!!

Policija je stigla na Mrtvašku. I pauk, čak iz Varaždina je stigao jer na Lošinju očito il’ nema pauka il’ se nitko ne želi baviti šporkim poslima.

A Ilovčani su na Mrtvaškoj od zore! Srca moja hrabra – napisala je Capan Matas.

K.B., D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

NAPOKON DOGOVOR Otočanima Ilovika odobreno interventno pristajanje u luci Mrtvaška
Izmjene redova plovidbe zbog radova u luci Mrtvaška