PUT DO OTOKA TRAJE 7 SATI! Stanovnici žele odcjepljenje od županije: "Nemamo prijevoz ni liječnika!"

Mještani jednog od najudaljenijih otoka Primorsko-goranske županije javili su se novinarima. Muku muče s brojnim problemima, a njihovi apeli završavaju mahom u slijepoj ulici.

Za njih rješavanje nekih najbanalnijih stvari poput odlaska u banku ili općinu znači jedan nepovratno izgubljen dan. Nerijetko se dogodi da. kada se i domognu Lošinja, tamo zaglave jer je povratak zbog lošeg vremena nemoguć, javlja Nova TV.

- Već dugi niz godina upozoravamo političare na katastrofalno stanje na otoku Unijama. Otočana je sve manje, liječnika nemamo, brodske linije su često u prekidu. Avion, odnosno aerodrom zatvoren nam je dugi niz godina. Ako se nešto ne dogodi, hitno, tražit ćemo referendum o odcjepljenju od Primorsko-goranske županije. Dođite i vidite kako se živi na otoku u 21. stoljeću - poručio je za Dnevnik Nove TV predsjednik mjesnog odbora Robert Nikolić.

Unije se nalaze u cresko-lošinjskom arhipelagu. Mještani na raspolaganju imaju brod Premuda, koji je star 70 godina. Svakodnevna linija vozi preko Suska za Lošinj i taj put traje oko dva sata.

Druga opcija je katamaran koji vozi do Rijeke, a put traje dva i pol sata. Petkom i nedjeljom na raspolaganju imaju i katamaran koji plovi do Pule oko sat i pol.

Do prije nekoliko godina stanovnici Unija imali su i aerodrom, pa je let iz Unija do lošinjskog aerodroma trajao pet minuta.

Novinari su se iz prve ruke uvjerili kakva je prometna povezanost. Put je trajao gotovo sedam sati!

- S administrativnim središtem plovimo s brodom sagrađenim 1955., danas je 2023. Treba nam dva sata da dođemo i da riješimo bilo kakvu administraciju - istaknuo je Žarko Mrkobrada.

Sedamdeset godina stara Premuda sve se teže nosi s lošim vremenom

- Posljednjih 20 dana nismo imali 14 dana broda. Sve ovisi o vremenskim uvjetima jer smo mi na otvorenom moru. To je problem. Trebamo bolje brodove, sigurnije, koji su konstantni. Povezanost je najbitnija stvar za razvoj otoka - upozorava Mrkobrada.

Foto: Youtube / Screenshot

Liječnika nema godinama! Rješenje - Aerodrom!

Za povratak života na otok postoji rješenje - aerodrom. Radio je do prije deset godina i omogućavao razvoj turizma i hitnu medicinsku skrb. Danas - dozvolu za njegov rad nadležni ne izdaju.

- Oko deset tisuća putnika i 400 privatnih aviona je godišnje slijetalo. Počelo je rješavanje imovinskopravnih odnosa. Županija je krenula, Grad je trebao biti vlasnik. Međutim, to se vuklo do 2013. godine. Nije bilo riješeno i letjelište je zatvoreno jer nema riješene imovinskopravne odnose - pojasnio je Nikolić.

A to je tek početak problema. Liječnika tamo godinama nema.

- Šanse za preživljavanje - nema. Ljetos smo imali primjer gdje se dijete nabolo na harpun u 14:30, a u 21:30 je bilo na operacijskom stolu - istaknuo je Mrkobrada.

Ambulanta je smještena u prostorijama mjesnog odbora. Oprema kojom bi jedina medicinska sestra trebala spašavati živote stara je 30-ak godina. Opcija je helikopter, ali medicinska sestra Katarina ističe da se to ne dozvoljava.

- Žele da prvo dođe liječnička ekipa iz hitne s Lošinja da bi oni procijenili pa zatim vozili pacijenta u Lošinj pa tek onda dalje u Rijeku - pojasnila je Katarina.

D.G.