Stanovnici cresko-lošinjskog arhipelaga krenuli u izgradnju solarne elektrane

Stanovnici cresko-lošinjskog arhipelaga odlučili su energetsku sudbinu uzeti u svoje ruke i krenuti u izgradnju solarne elektrane. Riječ je o jednom od najvećih projekata ulaganja lokalne zajednice u zelenu energiju. Projekt je vrijedan više od 650 tisuća eura, a realizirat će ga građani i gospodarstvenici toga kraja, udruženi u energetsku zadrugu, uz pomoć lokalne samouprave.

Na terenu prekrivenom gromačom, uskoro će biti postavljeni solarni paneli. Njih oko tisuću. Na sjevernom dijelu Cresa otočani grade svoju elektranu.

- Parcela ima oko 7.500 kvadrata, a elektrana bi trebala imati oko 500 kW. Nije nešto veliko, rekle bi možda velike energetske kompanije, ali za jedno zadružno investiranje i građansku inicijativu, to je idealan kapacitet kako bi se probilo na tržište - rekao je Franjo Toić, predsjednik Energetske zadruge Apsyrtides.

"Možemo i sami nešto poduzeti"

Zemljište kupljeno, dokumentacija u izradi. Bit će to prva zadružna solarna elektrana u Hrvatskoj.

- Mi smo rekli: "Kako će ti biti sutra, ovisi o onome što radiš danas". Rekli smo da ne treba čekati rješenja koje nude nacionalne ili lokalne vlasti, nego možemo i sami nešto poduzeti - naglasio je Ugo Toić, predsjednik Skupštine Energetske zadruge Apsyrtides.

Projekt se financira ulozima zadrugara, a dio će se namaknuti i kreditom.

- Potrošnja će se plasirati u mrežu, a svi koji su uložili povrat investicije, dobivat će u novcu - rekao je Franjo Toić.

Grade otočani svoju zelenu priču

Grade otočani svoju zelenu priču, ali nadaju se i dovršetku HEP-ove elektrane Orlec. Trebala je biti puštena u rad još prije dvije godine.

Radovi stoje, a u HEP-u kao razlog navode istek Ugovora o izgradnji s izvođačem radova, također napominju kako se od projekta nije odustalo. Poručili su to i na nedavnom sastanku s predstavnicima regionalne i lokalne samouprave.

- Načelno je dogovor da se kroz 30 dana ponovno nađemo i dobijemo konkretnije informacije hoće li se ili neće i u kojem obliku ta elektrana realizirati - istaknuo je Marin Gregorović, gradonačelnik Cresa.

Samo njezinim puštanjem u rad zadovoljile bi se potrebe za električnom energijom za oko dvije i pol tisuće kućanstava, piše HRT.

I.G.