Srušio se helikopter za prijevoz posade do naftne platforme – Poginule četiri osobe

Helikopter koji je prevozio offshore osoblje za indijsku državnu korporaciju za naftu i prirodni plin (ONGC) srušio se jučer u Arapsko more, pri čemu su četiri osobe poginule.

U helikopteru se nalazilo 9 osoba, među kojima su bila i dva pilota. ONGC je u službenom priopćenju naveo kako je helikopter prinudno sletio oko 11:45 po lokalnom vremenu, otprilike jednu nautičku milju od ONGC-ove platforme Sagar Kiran. Navode i kako su indijska mornarica i obalna straža odmah obaviještene o incidentu te da je ONGC sva svoja plovila koja su se nalazila u blizini mjesta nesreće preusmjerio u akciju traganja i spašavanja.

Unatoč lošim vremenskim uvjetima, akcija spašavanja izvedena je prilično brzo, a ONGC-ova plovila spasila su 5 osoba.  Četiri osobe koje je spasio mornarički helikopter odvezene su u bolnicu bez svijesti, nažalost nisu preživjeli.

– ONGC duboko žali za ovim tragičnim gubitkom života; ONGC se obraća pogođenim obiteljima i pruža svu moguću potporu – poručili su iz kompanije.

U međuvremenu, najveći indijski operater helikoptera Pawan Hans, identificirao je unesrećeni helikopter kao jedan od svojih, rekavši na Twitteru da su među preživjelima i dva njihova pilota.

Jesu li loši vremenski uvjeti uzrok nesreće utvrdit će istraga.

Slična tragedija s puno većim posljedicama zadnji put dogodila se 2016. godine, kada je u blizini Norveške, u padu helikoptera koji je prevozio osoblje s morske platforme kojom upravlja Equinor, poginulo 13 osoba. Sedam godina prije toga, helikopter se srušio kod sjeverne Škotske dok se vraćao s BP platforme u Sjevernom moru, usmrtivši svih 16 osoba koje su se nalazile u letjelici.

K.B.