Srpski konzorcij u Savudriji gradi luksuzan resort po uzoru na Four Seasons

SAVUDRIJA – Ako ste kupili jabuke u Lidlu ili Konzumu, odsjeli u hotelu Kempinski u Savudriji ili Portorožu, šećerili kavu ili kolač, pili jedno od najboljih vojvođanskih vina, jeli Carnex meso ili koristili usluge AIK banke – onda ste bili u doticaju s MK Grupom a da toga vjerojatno niste bili ni svjesni.

Srpski Atlantic, samo sa puno širim obimom poslova, najjednostavniji je opis te velike grupacije, jedne od najvećih u Srbiji i regiji, čiji vlasnik Miodrag Kostić važi za drugog najbogatijeg čovjeka u Srbiji, odmah iza Miroslava Miškovića. Recimo da su njih dvojica nešto kao Ivica Todorić i Emil Tedeschi kod nas (Todorić prije velikog pada, naravno), a i poslovi kojima se bave te četiri firme donekle su slični i vežu se u velikoj mjeri za poljoprivredu i hranu. Pašteta je, na primjer, veliki adut, pa Tedeschi ima Argetu, a MK Grupa Carnex, piše Glas Istre.

Ono što tvrtku Miodraga Kostića izdvaja iz društva jest da ima i jak turistički sektor, što je i razlog zašto se o njoj piše na stranicama Glasa Istre. Beogradsko poduzeće vlasnik je jednog od najatraktivnijih hotela na Poluotoku, onog gore spomenutog petozvjezdanog u Savudriji, kao i raskošnog golf terena pored njega.

I ne samo to, nego se za 2022. sprema velika svečanost, otvorenje resorta Petram, također u Savudriji, koji bi po nekima mogao promijeniti poimanje luksuza u turizmu, a grade ga zajednički MK Grupa i Aleksandar Grupa, građevinski div iz Novog Sada. Po svim najavama to bi trebalo biti jedinstveno turističko naselje s drugim najdužim krovnim bazenom na svijetu, odmah iza onog čuvenog na kompleksu Marina Bay u Singapuru.

Foto: Petram / Geotech

– MK Group više od 12 godina investira u nove projekte iz područja turizma i razvoj čitavih turističkih destinacija, a Aleksandar Group je tokom 25 godina poslovanja izgradila preko 500.000 kvadrata stambenih i poslovnih kompleksa i garantira kvalitetu i ekskluzivnost gradnje objekata u Resortu Petram – ističu iz MK Grupe za Glas Istre, dodavši da je prodaja nekretnina krenula početkom godine i kupovinu je moguće realizirati direktno od investitora.

Stanari bi se u svoje vile i apartmane trebali useliti taman negdje uoči početka glavne turističke sezone iduće godine. Iz MK Grupe ističu da cijena ovisi od pozicije i pogleda, kao uostalom i sve druge nekretnine na ovom planetu, ali napominju da je resort jedinstven i da se nalazi u neposrednoj blizini golf terena i svih gastronomskih lokaliteta koje Istra kao regija pruža (prije svega to su sve popularnije vinarije), pa je jasno da ona neće biti mala.

– Sve nekretnine će dobiti kategorizaciju od strane ureda za turizam Republike Hrvatske i bit će opremljene po istom dizajnu i standardu, a u cijenu je uključeno i opremanje. U pitanju je kompleks koji je po svom sadržaju jedinstven u Hrvatskoj u svakom smislu. Koncept Petram Resorta rađen je po ugledu na svjetski poznate brendove poput Four Seasons, Six Senses, Aman itd. Osim izuzetne lokacije, sve nekretnine imaju pogled na more, a u blizini je golf teren. Sam resort ima najduži krovni bazen u Europi i drugi najduži u svijetu (105 metara). Osim tog bazena, na samom terenu nalazi se drugi veliki bazen od 900 kvadrata koji izgleda poput lagune –  kažu iz MK Grupe.

Otvaranjem ovog resorta Istra bi mogla dobiti i još koji restoran s Michelinovom zvjezdicom jer je najavljeno otvorenje čak pet elitnih restorana u sklopu njega, s poznatim chefovima. Nastavak je to prakse da velike turističke kuće dovode poznata kulinarska imena, pa ako treba i iz inozemstva. Podsjetimo da su ove godine zvjezdice dobila tri hrvatska restorana, od koji su u dva kuhari stranci, piše Glas Istre.

Ivo Balen