SRETAN ROĐENDAN, HAJDUČE! Majstor s mora slavi 111. godina postojanja

SPLIT –  Tog 13. veljače prije 111 godina splitski studenti u Pragu uskliknuli su “neka se zove Hajduk”. I nazvao se Hajduk i nikad nije mijenjao ime. Danas slavi 111. godina. Nije jubilarni ni okrugli, ali je svečarski, kao i svaki Hajdukov.

Hajduk je sociološki fenomen, jer iako je rezultatski godinama bio u padu ili se kupao u prosječnosti, ostao je omiljeni klub stotinama tisuća navijača diljem svijeta. Koliko ste samo puta vidjeli fotografije avanturista ili običnih turista u osvajanju Aljaske, u obilasku Južne Amerike, Australije, slike radnika s bušotina nafte u nekom od ledenih mora kako poziraju sa zastavama i šalovima Hajduka.

Foto: Marin Babić

Rođendan je ovo kojeg Bijeli dočekuju s velikim optimizmom. Prošli su teške godine, a prije samo 12 mjeseci nije bilo toliko nade na horizontu. Rođendan je i dopušteno je imati želje. Kako netko reče, svi koji su se ukrcali minule godine u Hajdukov vlak (od Lovre Kalinića i Marka Livaje preko Filipa Krovinovića do Nikole Kalinića) nisu došli u Hajduk zbog novca nego da postanu dio legende. Da uđu u anale vječnosti kao oni koji su vratili naslov prvaka Hajduku, prvi nakon 2005…

Ovim je povodom na današnjoj utakmici 23. kola 1.HNL, koja počinje u 15 sati, sa Slaven Belupom rasprodan Poljudu ( zbog ograničenog kapaciteta pušteno u prodaju nekih 12 tisuća ulaznica, sjeverna tribina je zatvorena, u prodaju su bile puštene samo ulaznice za zapadnu i istočnu tribinu). Torcida, koja nikad nije iznevjerila, priprema sigurno veličanstvenu koreografiju povodom rođendana ,navijači će imati priliku vidjeti super jakog Hajduka, sa ubojitim dvojcem Livaja – Kalinić!

Foto: Facebook

Zato je Hajduk velik – ima ljude, a oni imaju vjeru i strpljenje. Zato Hajduk danas slavi 111. rođendan i izgleda tako poletno i sretno. Hajduk s osmijehom na licu. Kako i ne bi kada je prošao prijetnje stečaja, više od desetljeća i pol nema titule, a ima optimizam kao da je najbolji na svijetu.

Ne kaže se uzalud da Hajduk živi vječno. I živjet će!

Hajduče, sretan ti rođendan!

D.G.