Srednja škola u Rovinju podučava učenike o znanosti jedrenja

ROVINJ – U Talijanskoj srednjoj školi Rovinj pokrenuta je inovativna i poučna interdisciplinarna aktivnost pod nazivom „Znanost jedrenja“, kao dio projekta Sveučilišta u Udinama.

Učenici trećeg i četvrtog razreda opće gimnazije rovinjske talijanske srednje škole prošlog su mjeseca sudjelovali u lekcijama koje su se bavile matematičkim problemima vezanima uz teoriju plovidbe, kao i prikupljanjem kinetičkih podataka te njihovom implementacijom u hardverskim i softverskim rješenjima, a odradili su i teorijski dio uz pomoć učitelja suradničke obrazovne institucije iz Udina.

Foto: Grad Rovinj

Ono što su naučili u teoriji sada su pokazali i u praksi sudjelujući u projektu Uniud sailing lab, tijekom kojeg su sve naučeno imali priliku primijeniti izravno u plovidbi, uz pratnju učitelja.

Jedrilica je, objašnjavaju iz Talijanske srednje škole Rovinj-Rovigno, zaista interdisciplinarni laboratorij izvrsnosti, kombinirajući predmete poput geografije, kartografije, biologije mora, povijesti, astronomije, matematike, fizike i na koncu navigacije. Inače, suradnja sa Sveučilištem u Udinama započela još prije nekoliko godina na inicijativu prof. dr. Virne Dalino Polo, koja je ujedno i njegova koordinatorica.

J.K.