Sredinom rujna počinje gradnja omiške luke

OMIŠ – U Omišu će sredinom rujna započeti izgradnja gradske luke, projekt vrijedan 87 milijuna kuna, a radovi će trajati oko tri i pol godine, najavljeno je nakon potpisivanja ugovora o tom projektu, piše Dalmatinski portal.

Projekt omiške luke integrira izgradnju primarnoga lukobrana, zaštitu akvatorija, novu šetnicu i novo prometno rješenje tog dijela grada. Kako je tom prilikom istaknuo ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, omiška luka jeda je od najvećih morskih infrastrukturnih projekata na hrvatskome dijelu Jadrana, koji će s 85 posto sredstava biti sufinanciran novčanim sredstvima iz fondova EU.

Omiš bi trebao dobiti gotovo 8000 četvornih metara novog obalnog pojasa te hortikulturno uređenje rive. Također će dobiti 70 nautičkih vezova, a bit će uređen i dio obale za 60-ak brodica lokalnog stanovništva.

Photo: ŽLU SD

Ugovor za izvođenje radova na projektu uređenja luke Omiš potpisali su ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Domagoj Maroević i ravnatelj tvrtke Texo Molior Antonio Deranja. Maroević je istaknuo da se radi o zahtjevnom projektu, kojim će Omiš dobiti novu šetnicu i novourbani identitet, dok je gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović  istakao važnost projekta jer će lukom grad Omiš promijeniti kompletnu vizuru, budući da će njome biti omogućeno brodsko povezivanje Omiša s otocima.

Prilikom potpisivanja ugovora, najavljen je skori početak izgradnje luka Stomorska na Šolti i Bol na Braču, te uređenje cestovnog prometa Solin–Split–Omiš, na kojem se godinama tijekom ljetnih mjeseci stvaraju prometna zagušenja, a koji će biti jedan od glavnih projekata Hrvatske u novoj EU financijskoj perspektivi.

D.G.