SRAMOTNO Srbijanski promotor Aleksandra Vučića na Oliverov grob ostavio knjigu o Miloševiću

Poklonik Aleksandra Vučića Filip Rodić, srbijanski je novinar, kolumnist Večernjih novosti i urednik tjednika Pečat nedavno se odmarao u Hrvatskoj. Kad je otišao na sigurnu udaljenost, objavio je nekoliko odvratnih fotografija na svom Facebooku.

Kako se vidi iz objave od 1. kolovoza, Rodić je u vrijeme kad se obilježavala godišnjica smrti Olivera Dragojevića posjetio njegov grob u Veloj Luci i na njemu ostavio knjigu ratnog zločinca Slobodana Miloševića Godine raspleta. Radi se o zbirci njegovih govora. Svoju degutantnu akciju Rodić je fotografirao i time se pohvalio svojim prijateljima na Facebooku.

Ali nije stao samo tu, objavio je i fotografiju iz Jasenovca 28. srpnja, odnosno nekoliko dana nakon što je Vučiću Hrvatska zabranila odlazak u Jasenovac. Komentirao je da je "bio u privatnoj posjeti" i da su ga vjerojatno pustili "jer se nije javio Miloradu Pupovcu". Pupovcu, ali i drugim predstavnicima Srba u Hrvatskoj zamjera što su se pojavili na proslavi Oluje.

Inače, radi se o novinaru koji u svom radu redovito iskazuje veličanje velikosrpske politike Slobodana Miloševića, a na jednoj od objava objavljen je i komentar povjesničara Nemanje Devića, koji je bio angažiran na procesu rehabilitacije Draže Mihailovića.

Rodić piše: "Morem plovi jedna mala barka...", a Dević odgovara: "Morem plove Četnici."

Nakon što su njegove, inače za javnost zatvorene objave prenijeli i hrvatski mediji, Rodić mijenja ploču, pa je na Facebooku objavio da je sve objavljeno - falsifikat.

"Nemam ništa protiv što me pojedini hrvatski i domaći mediji pokušavaju razapeti. To mi čak i godi jer pokazuje da njihove gospodare nervira moj rad. Jadno je i bijedno, međutim, što u nemogućnosti da mi nađu nešto istinito podmeću bijedni falsifikat kako sam bio na grobu Olivera Dragojevića i tamo ostavio nekakvu knjigu, te tako oskrnavio njegov grob.

Niti znam gdje je Dragojevićev grob, niti me to zanima, niti bih ga u životu skrnavio. Ni njegov, niti bilo čiji drugi grob, jer grob je grob. Neki drugi prekopavaju i preoravaju grobove, a to nije moj stil. Kad mi nađu neku pravu zamjerku, a ne ovakvo podmetanje, možemo polemizirati. A sa falsifikatorima stvarno ne želim imati posla.

Pozdrav i za mog prijatelja koji je to potpomogao. Bog će ti platiti - očito razočaran što ga je netko od prijatelja ipak cinkao, čime je i priznao da i sam laže...

Nakon svega, pitanje je hoće li više, poput svog mentora Vučića, ikad prijeći hrvatsku granicu.

D.G.