Splitsko područje dobit će pročistač na izvoru Jadra

SPLIT - Na splitskom području ukinuta je preporuka prokuhavanja vode za malu djecu, starije i bolesne. Zbog velike količine kiša voda je bila zamućena. Dugogodišnji problem riješit će se pročistačem na izvoru Jadra - izvođač radova bit će odabran već u siječnju.

Mutna i nabujala - takva je rijeka Jadro na izvoru nakon velikih kiša.

Ali, ovo je i jedna od najkvalitetnijih pitkih voda u Europi.

- Međutim, zbog tih nekoliko dana poslije obilnih kiša zna se dogoditi da je parametar mutnoće povišen. Nije lijepo vidjeti u čaši, ali svi mikrobiološki i kemijski parametri pokazuju da je za piće - ističe tehnički direktor Vodovoda i kanalizacije Split Ivica Perić.

Njezino prokuhavanje za osjetljive skupine uskoro će postati stvar prošlosti. Na lokaciji u blizini izletišta u Solinu gradit će se pročistač.

- Pročistač zasigurno mora pomoći! Pročistač je nešto što nema alternativu, on će biti izgrađen, intencija je svih tristo šezdeset pet dana u godini da ljudi imaju čistu, bistru vodu, ističe Perić.

Nakon idejnoga rješenja, studije izvedivosti, geomehaničkoga i elaborata zaštite okoliša i još mnogo dokumenata, napokon je potpisan ugovor o pravu građenja na šumskome zemljištu s Ministarstvom poljoprivrede. A imat će se što i graditi.

- Zamislite nogometno igralište, takav je obuhvat, dakle, jedna velika, složena građevina i među prvima i po pitanju tehnologije i standarda koji će biti na ovom području. Ono što očekujemo je da se natječaj sada okonča u siječnju 2023. i da se izabere izvođač radova - rekao je direktor Vodovoda i kanalizacije Split Tomislav Šuta.

Procjenjuje se da će gradnja golemoga objekta stajati više od 133 milijuna kuna, a 70 posto cijene sufinancirat će Hrvatske vode. Radovi bi trebali biti gotovi godinu i pol nakon početka gradnje, a to će za 400 000 građana značiti bistru vodu u slavinama - stalno, piše HRT.

I.G.