Splitsko-dalmatinska županija izglasala Plan upravljanja pomorskim dobrom za narednih pet godina!

SPLIT - Na 26. sjednici Županijske skupštine, izglasan je Plan upravljanja za petogodišnje razdoblje, a nositelj izrade je Upravni odjel za turizam, pomorstvo i promet. 

Članak 39. stavak 8. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama („Narodne novine“, broj 83/23), propisuje da je izvršno tijelo jedinice područne (regionalne) samouprave dužno izraditi Prijedlog plana upravljanja pomorskim dobrom za iduće razdoblje od pet godina, koji sadrži:

-planirane aktivnosti na pomorskom dobru i prioritete njihove realizacije, 

-izvore sredstava za njihovu realizaciju, 

-plan održavanja i gradnje na pomorskom dobru, 

-plan davanja koncesija i posebne upotrebe, 

-plan nadzora koncesionara i ovlaštenika posebne upotrebe 

te provesti javno savjetovanje u skladu s propisom kojim se uređuje pravo na pristup informacijama u trajanju od najmanje 30 dana.

Plan upravljanja pomorskim dobrom osnovni je srednjoročni dokument na regionalnoj razini kojim se uređuju poslovi izvanrednog upravljanja pomorskim dobrom na području Splitsko-dalmatinske županije za propisano razdoblje, a sve u cilju održivog razvoja i očuvanja pomorskog dobra za buduće naraštaje.

U svrhu savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, prijedlog Plana je objavljen 16. listopada 2023., na službenoj internetskoj stranici Splitsko-dalmatinske županije, te je bio dostupan za komentiranje zainteresiranoj javnosti. Savjetovanje je trajalo do 16. studenog 2023. te su u navedenom roku predstavnici zainteresirane javnosti dostavili primjedbe.

D.G.