Splitski studenti ogorčeni - Grad nam smanjuje naknade i otežava život!

SPLIT - Iz Grada su ove godine odlučili smanjiti naknadu za studente u ERASMUS+ programu na 250 eura neto i to nije sve od promjena na gore po studente.

Druga stvar koja u pravilniku otežava studentima prijavu na dodjelu potpora je ta da student treba imati prijavljeno prebivalište u Splitu najmanje tri godine, što prijašnjih godina nije bio uvjet, navodi Dalmacija danas. I laiku je jasno kako mnogi studenti koji studiraju u Splitu nisu iz Splita pa im ova odluka jako teško pada.

Savjet mladih Splitsko - dalmatinske županije zato je na Facebooku izrazio svoje negodovanje ovom odlukom Grada pa i sami pročitajte njihov status u cijelosti i procijenite jesu li studenti oštećeni novim pravilima Grada:

- Kao predstavničko tijelo mladih (od kojih su veliki broj studenti) u Splitsko-dalmatinskoj županiji, bili smo dužni reagirati na štetan Nacrt prijedloga Pravilnika o potporama za financiranje troškova studentima iz programa ERASMUS + studija.Naime, predloženi Pravilnik protivno svakoj logici smanjuje umjesto povećava najviši neto iznos po studentu, a zatim i ukida mogućnost potpore svim studentima koji nemaju prebivalište u Splitu. S obzirom da su svi troškovi života rasli, smatramo neprimjerenim smanjivati iznose potpore studentima.Također, smatramo nepravednim i ukidanje mogućnosti potpore svim studentima koji nemaju prebivalište u Splitu jer su upravo oni bogatstvo splitskog sveučilišta koje je odavno preraslo granice Grada Splita, a sutra i dodana vrijednost Splita. Nadalje, ti studenti za vrijeme studiranja žive, zarađuju i troše u Gradu Splitu, stoga je nepošteno da ih se na ovaj način izbaci iz Pravilnika. Žao nam je da to izrađivač Pravilnika nije prepoznao. Pozivamo vas da i Vi ostavite svoje primjedbe i prijedloge u javnom savjetovanju.

J.T.