Splitski ronioci pred uređenje Žnjanskog platoa: "Odavde smo iz mora do sad izvadili 450 kubika otpada i 2 tisuće automobilskih guma!"

SPLIT - Žnjanski plato, veliko obalno područje na istočnom dijelu grada ovih je dana aktualna tema u medijima jer se pokreće njegovo uređenje koje će zauvijek promijeniti sliku grada Splita.

U proteklih devet godina Udruga Podvodnih Aktivnosti Rostrum Split je udruženim snagama s drugim ronilačkim klubovima, volonterima na kopnu i svim prijateljima iz morskih dubina s ovog lokaliteta izvadili 450 metara kubnih otpada te više od dvije tisuće automobilskih guma.

Nakon dvije godine pauze od čišćenja ovaj smo se vikend vratili na Žnjan i organizirali našu tradicionalnu ekološku akciju „Čist Božić i Bistra Nova 2024. godina“ ujedno i desetu, jubilarnu Rostrumovu ekološku akcija čišćenja podmorja na Žnjanu. Cijela akcija je organizirana uz potporu restorana Šug, pekarne Hrstić, pivovarne TapB i restorana PlanB .

Okupili smo se tako u subotu i oko 11 sati krenuli s akcijom u kojoj su sudjelovali podvodno istraživački klub „Mornar“, ronilački klub „Špinut“ kao i ronilački klub „Mostar“, a na kopnu su se angažmanom iskazali i mali ekolozi Prirodoslovne škole Split.Akcijom smo primijetili da je dugogodišnji rad na čišćenju Žnjanskog podmorja znatno oporavio morski okoliš, a naše akcije su možda potakle i ono najvažnije; senzibilitet i svijest građana te smo ove godine nakon 2 sata ronjena izvadili oko 1,5 m3 otpada.

Otpad je selektiran i zbrinut od strane „Čistoće“, koja nam je kao i svake godine pružila punu podršku.Nakon akcije svi smo se okupili u našem blagdanski uređenom klubu te uživali u druženju, delicijama i glazbi.

- Gradu Splitu i njegovim građanima s ponosom predajemo čisto žnjansko podmorje te se radujemo što će nakon konačnog uređenja ovaj dio grada zablistati u svom punom sjaju. Želimo Vam svako dobro za ove blagdane, puno ljubavi, smijeha i dobre energije - izvijestili su iz UPA Rostrum

D.G.